Fuchs: Finační krize přinášejí zajímavé investiční příležitosti

20.10.2008 | , Finance.cz
INVESTICE


O investování v době finanční krize, o nabídce podílových fondů a dalších zajímavých tématech jsme si povídali s Martinem Fuchsem, ředitelem investičních produktů HSBC Bank v České republice.

Zkuste nám na začátek našeho rozhovoru představit investiční produkty a služby, které HSBC v Česku nabízí?
Banka HSBC poskytuje v České republice širokou nabídku bankovních služeb zaměřených na místní a mezinárodní společnosti. Pod hlavičkou HSBC Premier představila na začátku tohoto roku  exkluzivní služby osobního bankovnictví pro jednotlivce. Klienti mohou využít naše globální bankovní služby v 85 zemích anebo si vybrat například z široké nabídky investičních produktů. Banka má ve svém portfoliu peněžní, dluhopisové, akciové a zajištěné fondy. V současné době se největší oblibě těší nové zajištěné fondy, a to zejména korunový Zajištěný fond Titánů, který klientům vedle zajištění návratnosti investovaných peněz přináší možnost těžit z růstu 50 nejvýznamnějších společností světa.

Pokud mají lidé zainvestovány nemalé finanční prostředky do fondů jejichž hodnota díky současné finanční krizi výrazně poklesla. Jak by se měli zachovat? 
Víte, přirozenou součástí finančních trhů je jejich kolísavost. Čas od času trhy zaznamenají silný nárůst, který bývá stejně tak doprovázen nemalými korekcemi. Klient by si měl vždy uvědomit na jak dlouho peníze odkládá a co od investice očekává. Zbavování se investic v dobách korekcí nepředstavuje ideální řešení.

Jak lze rozložit investice v době finanční krize? Je  vůbec možné v této době efektivně investovat?
Investovat lze téměř v každé době. Historie nám ukazuje, že období finančních krizí přináší zajímavé investiční příležitosti, neboť je často doprovázeno silnou korekcí akciových trhů, která nabízí možnost relativně levných nákupů cenných papírů. Pro méně zkušené investory jsou ideálním nástrojem pro investování tzv. podílové fondy. Ty jsou spravovány profesionálními správci, kteří mají za úkol investovat peníze klientů s cílem jejich zhodnocení podle předem dané strategie. Správci podílových fondů zároveň eliminují investiční riziko a to širokým rozložením klientových peněz do desítek a někdy i stovek samostatných investic. Z široké nabídky podílových fondů si dnes může vybrat opravdu každý.

Pokud budeme hovořit o Zajištěných růstových fondech, pro jaký typ investora jsou tyto fondy vhodné?
Zejména pro opatrné investory, kteří hledají větší potenciál pro své úspory, než jaký jim nabízí standardní vklady. Díky své konstrukci přináší zajištěné fondy 100% zajištění investované částky při jejich splatnosti. Peníze klientů jsou investovány tak, aby při splatnosti fondu úplně eliminovaly korekci akciových nebo komoditních trhů. Vedle toho navíc zajištěné fondy poskytnou zajímavou příležitost pro zhodnocení vložených prostředků.

Člověka, který nemá s investováním žádné zkušenosti, ale chce někam uložit vyšší částku, např. 200 tis. Kč (alter. 500 tis./1 mil. Kč) by mohlo zajímat, jaký je rozdíl mezi fondy, které jsou otevřené již od malých vkladů (např. 2 tis. Kč) a těmi, které jsou přístupné např. až od 200 tis. Kč. Existuje nějaký rozdíl konkrétně z dnes tolik aktuálního pohledu rizika investice?
To je čistě technická věc. Mezi takovými fondy nebývá skoro žádný rozdíl. Některé společnosti se zaměřují spíše na drobnou klientelu a nabízí investice od pár set korun, jiné cílí na bohatší klientelu a minimální investici stanovují o něco výš. Naše banka takovým bohatším klientům nabízí s investicí i poměrně nadstandardní servis.

O co by se měl investor zajímat dříve než se s chladnou hlavou rozhodne pro výběr konkrétního fondu?
V kostce lze říci, že by si měl zjistit pro koho je daný fond určen, jak dlouho by měl investor peníze ve fondu ponechat a hlavně jaký výnosový potenciál a s ním spojené riziko daný fond má. Po získání těchto informací u distributora fondu je třeba, aby si investor položil jednoduchou otázku: Jsem takovým klientem právě já? Pokud odpověď zní ano, může se rozhodovat mezi aktuálnímí nabídkami finančních institucí.

Pokud byste analyzoval oblasti/regiony, do kterých lze prostřednictvím podílových fondů investovat. Můžeme hovořit o tendeci tvůrců fondů zaměřit se na naše geograficky nejbližší trhy například Rusko nebo jsou více v oblibě exotičtější destinace jako je například Indie, Čína a Blízkých východ?
Nově rozvíjející se trhy nacházejí v posledních letech zalíbení u stále širších vrstev obyvatelstva. Trhy jako Brazílie, Čína, Indie či Rusko jsou  často dynamickým doplňkem domácích portfolií. Mezi našimi klienty je největší zájem o rozvíjející se trhy z regionů jihovýchodní Asie a Latinské Ameriky.

Jaká jsou rizika investování do fondů zaměřených právě na exotičtější, rozvíjející se trhy?
Investování do rozvíjejících se trhů je oblíbené mezi zkušenými i drobnými investory. Řada analytiků zastává názor, že očekávaný silný ekonomický růst těchto zemí bude doprovázen nárůstem lokálních akciových trhů.

Pokud investuji do uvedených fondů v době „finančně kolísavé“ lze to brát jako výhru nebo předem prohranou bitvu?
Zajištěné fondy s růstovou strategií jsou konstruovány na střednědobé období, proto krátkodobé korekce nemají podstatný dopad na jejich zhodnocení. A jak jsem se již v úvodu zmínil, historie nám ukazuje, že korekce trhů jsou příležitostí k novým nákupům.

Děkuji za rozhovor,
Michal Ruml, Finance.cz.

 

fuchs.gifMartin Fuchs (37) je ředitelem investičních produktů HSBC Bank plc v České republice více než 7 let.  Od ukončení  studií na Slezské univerzitě se věnuje především investicím. V rámci své profesionální kariéry působil jako předseda představenstva Asociace pro kapitálový trh, Compliance Commerz Asset Management a kromě toho byl také burzovním komisařem pražské Burzy cenných papírů. Mezi jeho koníčky patří cyklistika a golf.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE