Koruna je nejslabší od května

17.10.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. října (ČTK) - Koruna se dnes odpoledne dostala na svou nejslabší hodnotu od počátku května. Zatímco ranní otevírací kurz se nacházel ještě pod 25 korunami za euro, během dne oslabila až k odpoledním 25,28 Kč/EUR. V závěru obchodování své ztráty lehce korigovala, kurz však zůstal lehce nad 25 korunami za euro. K dolaru uzavírala na úrovni kolem 18,58 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Koruna se dnes podle analytiků společně s dalšími středoevropskými zeměmi dostala pod velký tlak. Ten se na okolních trzích drží již několik dní, a to především v důsledku obav z dopadu globální finanční krize na maďarskou ekonomiku. "Koruna reaguje nejen na obavy o finanční stabilitu střední Evropy v důsledku znepokojivého stavu maďarského bankovnictví a na pokračující posilování dolaru. Její oslabování je také dáno potřebou korigovat přehnaně prudké posílení z první poloviny tohoto roku," uvedla Markéta Šichtařová z Next Finance.

Ekonomové se přitom shodují, že oslabování koruny bude zřejmě pokračovat. "Ve střednědobém horizontu stále očekáváme další oslabování koruny, neboť zpomalování ekonomiky bude i nadále pokračovat, inflační očekávání se sníží a ČNB bude muset přistoupit ke snížení úrokových sazeb," uvedl Jan Vejmělek z Komerční banky. "Zároveň máme obavy, že koruna bude postupně ztrácet svůj status bezpečné měny, jak se bude stav české ekonomiky zhoršovat. Nadále vidíme kurz koruny k euru v horizontu dvou čtvrtletí na 26,00 Kč/EUR," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK