Analytici: Volby trhy neovlivní, investoři sledují finanční krizi

18.10.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. října (ČTK) - Vítězství opoziční ČSSD v krajských a senátních volbách se podle analytiků na obchodování s korunou a akciemi zřejmě vůbec neprojeví. Investoři v současné době věnují pozornost hlavně situaci kolem globální finanční krize a jejím dopadům na ekonomický růst. K porážce vládní ODS mohla podle ekonomů přispět i nedůslednost při prosazování reforem, zjistila dnes ČTK.

"Považoval bych za blázna investora s korunou nebo akciemi, který by změnil strategii na základě výsledků těchto voleb a věnoval by méně pozornosti finanční krizi," řekl analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Na volebních výsledcích se podle analytika společnosti Cyrrus Jana Procházky vůbec neprojevuje dobrý a stabilní ekonomický stav České republiky, rostoucí mzdy a nízká nezaměstnanost. "Lidé se mají dobře, možná to jsou nejlepší léta v historii. Vládě se ale toto nepodařilo prodat," upozornil Procházka.

Volby podle Michla odrážejí to, že vládní strany o potřebách reforem pro zemi hodně hovořily, ale hodně málo pro ně dělaly. Mnohem lepší by to bylo opačně, uvedl; příkladem může být zavedení poplatků ve zdravotnictví. "Řada lidí nemá poplatky ráda, ale pochopila by je, kdyby se současně s nimi zvýšila úroveň zdravotní péče," mínil Michl.

Na tuzemském finančním trhu by se mohla zvýšit nervozita a nejistota, pokud by se prokázalo, že současná politická situace spěje k pádu vlády a předčasným volbám. "Pravděpodobnost konce vládní koalice se v těchto volbách skutečně zvýšila," dodal Procházka.

Sociální demokracie letos v krajských volbách porazila ODS i ostatní strany a vyhrála ve všech 13 regionech. Vládní občanští demokraté tak s velkou pravděpodobností ztratili všech svých 12 hejtmanů, které získali po svém vítězství v roce roku 2004. O svého hejtmana nejspíš na Jižní Moravě přijdou i lidovci. ČSSD jasně zvítězila i v senátních volbách, které se konaly na třetině území Česka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK