Rekordní výhra Sportky 115 milionů korun láká i sváteční sázkaře

21.10.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. října (ČTK) - Rekordní výhra 115 milionů korun v číselné loterii Sportka, o kterou se bude losovat ve středu, přilákala až o polovinu více sázkařů než obvykle. Výjimečná částka probudila hrací vášeň i v lidech, kteří se sázení nevěnují. ČTK to řekl Zdeněk Zikmund ze společnosti Sazka, která Sportku pořádá.

"Zatím registrujeme o třetinu až polovinu vyšší zájem sázejících. Pokud by jackpot vydržel, počty sázejících budou ještě vyšší. Při podobně vysokých jackpotech přicházejí na naše terminály i příležitostní sázející. Pravidelní sázející si pro změnu vsadí větší počet sloupců nebo celých tiketů, aby zvýšili pravděpodobnost výhry," řekl Zikmund.

Rekordní výhru 115 milionů korun, kterou v Česku žádný sázkař zatím nezískal, tvoří jackpot v hodnotě 65 milionů korun a prémie Sportky 50 milionů korun. Pro výhru celé částky je třeba vsadit tiket vyplněný ve všech deseti sloupcích včetně doplňkové hry Šance. Celkový vklad tak představuje 170 korun. Sázkaři, kterým stačí vyhrát "jen" jackpot, stačí k výhře kromě štěstí vyplnění jen jednoho sloupce za cenu 16 korun.

Sázející při hře Sportka tipují šest ze 49 čísel. Jejich volbu často ovlivňuje náhoda. Jeden sázkař dal například na výběr svého malého syna. "Aby dítě zabavil, napsal na papírky čísla od jedné do devětačtyřiceti a vložil je do kuchyňského hrnce. Čísla, které dítě vylosovalo, vsadil a vyhrál téměř 20 milionů korun," řekl Zikmund.

Dodal, že lidé se často nechají ovlivňovat i televizními pořady. "Když se objevilo šest čísel v televizním seriálu Ztraceni, při nejbližším losování jsme stejných šest čísel objevili na více než čtyř tisících tiketech. Jinými slovy, čísly z televizní obrazovky se nechaly inspirovat přes čtyři tisíce sázejících," doplnil Zikmund.

Zatímco výhry v České republice nepřekročují milionové částky, zahraniční sázkaři bojují o miliardy. V populární italské loterii SuperEnalotto čeká na výherce už 95 milionů eur, v přepočtu zhruba 2,4 miliardy korun. Sobotní losování zatím nikomu štěstí nepřineslo. Další slosování se uskuteční dnes. Výherce kromě šesti čísel musí uhodnout také žolíka a dodatkové superčíslo.

Pohádkových miliard se ale v Česku zřejmě nedočkáme. "Miliardový jackpot v Itálii je možný proto, že vzhledem k počtu obyvatel a oblibě loterií tam sází několikanásobně více lidí než v České republice. Cena sázky je výrazně vyšší a pravděpodobnost výhry v prvním pořadí naopak nižší než u nás," vysvětlil Zikmund.

Miliardové částky se dají vyhrát i v amerických loteriích. "Málokdo ovšem ví, že tam je pravděpodobnost výhry zhruba 1:100 milionům. A pokud vyhrajete, můžete si vybrat. Buď dostanete polovinu výhry ihned nebo celou částku, v tomto případě ovšem postupně ve dvacetiletých splátkách," dodal Zikmund.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK