Češi mají větší zájem o práci v cizině než Maďaři

22.10.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. října (ČTK) - Češi mají výrazně větší zájem o práci v zahraničí než Maďaři, zhruba stejně jako Češi touží po práci v jiných zemích Slováci. Pro Čechy i Slováky platí, že výrazně více preferují nabídky ze zemí západní Evropy a USA, naopak výrazně nižší zájem vyvolává možnost pracovat na východ od střední Evropy. Vyplývá to z aktuální analýzy společnosti Profesia, která provozuje pracovní portály v ČR, v Maďarsku a na Slovensku.

Na jednu pracovní nabídku ze zahraničí reaguje v průměru něco málo přes sedm Čechů a zhruba stejný počet Slováků. V Maďarsku jedna nabídka vyvolává v průměru zájem jen polovičního počtu Maďarů, tedy 3,5.

Podobný zájem Slováků o práci v zahraničí je podle Profesie překvapivý, neboť se mělo dlouhodobě za to, že Češi jsou výrazně méně ochotnější pracovat v zahraničí než jejich východní sousedé. Situace se však prý změnila především na Slovensku, které v posledních letech roste výrazně rychleji než Česko. Nezaměstnanost na Slovensku tak výrazně klesla a slovenská ekonomika nabízí nejen více míst, ale zároveň za stále vyšší mzdy.

Zatímco zájemců o práci na trzích "staré" Evropy je obvykle dvouciferné číslo, o práci na "východě" je zájem nižší. Například Čechy láká nejvíce práce ve Švýcarsku, kde je ale k dispozici poměrně málo nabídek. Vysoký počet zájemců se hlásí i o práce v Itálii nebo Německu. Naopak výrazně nižší je podle statistik Profesie odezva na pracovní nabídky ve Velké Británii a Irsku. Z postkomunistických zemí mají Češi největší zájem o práci na Slovensku, jedna nabídka práce vyvolává zájem v průměru devíti Čechů.

Když si mají vybrat ze stejné nabídky Slováci, zajímají se zhruba stejně o práci v Česku a také v Maďarsku. To je proti minulým létům změna, neboť prý došlo k jakémusi nasycení, co se týká práce v ČR. Zájem o práci v Rusku a Polsku je zhruba poloviční. Také Slováci se už výrazně více zajímají o práci v zemích, jako je Itálie či Německo.

Merces je projekt slovenské společnosti Profesia, která na stránce www.merces.cz umožňuje každému srovnat svou mzdu s lidmi, kteří pracují na stejné či podobné pozici, práci vykonávají ve stejném regionu a mají srovnatelnou praxi. Profesia je součástí britské společnosti Daily Mail and General Trust plc.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK