Jak to bylo s bankomatem ?

27.11.2001 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Velice často se setkáváte s bankomatem. Když potřebujete peníze, stačí zajít k nejbližšímu bankomatu, vložit do něj vaši platební kartu naťukat pár čísel, a pak dostanete svoje peníze.

Velice často se setkáváte s bankomatem. Když potřebujete peníze, stačí zajít k nejbližšímu bankomatu, vložit do něj vaši platební kartu naťukat pár čísel, a pak dostanete svoje peníze. Určitě Vás někdy napadlo, kdo tuto šikovnou mašinku vymyslel.
Příběh bankomatu začíná kolem roku 1965, kdy jeden pán jménem John Shepard Baron nebyl spokojen s úředními hodinami bank. Začal tedy přemýšlet, jak by mohl získávat svoje peníze bez ohledu na nějaké otvírací doby. Přišel tedy na to, že by stačilo vyrobit stroj, který by sám peníze vyplácel. S toto myšlenkou seznámil ředitele britské Barclays bank, kterého tento nápad skoro okamžitě nadchl.
Konstrukce bankomatu však byla velice složitá a podílelo se na ní velké množství odborníků, a tak trvalo několik let než byl nainstalován první kus. Bylo to v roce 1967 v Curychu. Zpočátku měl bankomat nějaké mouchy, které se postupně odstranily a v roce 1968 byl již vyroben první sériový model americké společnosti Diebold.

Jak to vypadá uvnitř bankomatu ?

Bankomat se dělí zhruba do tří částí. První je trezor, ve kterém jsou uloženy kazety s bankovkami a bezpečnostní a spojovací modul. Druhá je část, kde je umístěn počítač, operátorská klávesnice a tiskárna. Poslední je provozní část, která se skládá z následujících součástí:

  • podávací a transportní systém,
  • počítač bankovek,
  • tiskárna stvrzenek klientům
  • obrazovka s klávesnicí
  • snímač platebních karet.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ