Inekon postaví v Egyptě cementárnu za 4,7 miliardy Kč

23.10.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. října (ČTK) - Společnost Inekon Group postaví v Egyptě cementárnu za zhruba 4,7 miliardy korun. Zástupci firmy podepsali ve středu kontrakt a uzavřeli tak úspěšně účast v tendru, který začátkem roku vypsala společnost North Sinai Cement Company. Cementárna poblíž hlavního města s plánovanou produkcí 1,6 milionu tun cementu za rok by měla být uvedena do provozu v roce 2011. Inekon o tom dnes informoval ČTK v tiskové zprávě.

Projektovou dokumentaci nové cementárny pro Inekon Group vytvoří zlínská PSG International. Ta zároveň poskytne autorský dozor při stavebních pracích v Egyptě, které budou vykonávat vybrané místní stavební firmy. Strojní zařízení, tedy obrovské pece a mlýny, vyrobí přerovské strojírny PSP Engineering. Elektroniku a systémy řízení dodá Siemens Engineering. Projekční práce mají být ukončeny do října příštího roku a s prvními dodávkami se počítá začátkem roku 2010.

Celní statistiky uvádějí, že ČR loni do Egypta vyvezla zboží a služby v ceně tří miliard korun. Uzavřená smlouva proto výrazně ovlivní výsledky vzájemných obchodních vztahů. "Po téměř 50 letech tak postavíme v Egyptě opět českou cementárnu. Tu první, s dnes už zastaralou technologií, do země dodaly Přerovské strojírny kolem roku 1960," uvedl generální ředitel Inekon Group Josef Hušek. "Během příštích několika let by mělo v Egyptě vyrůst šest nových cementáren. Jde o záměr vlády, která chce tímto krokem zvýšit malou nabídku cementu na trhu a omezit tak růst jeho ceny," uvedl dále Hušek.

Inekon Group již uzavřel také kontrakty na výstavbu cementáren ve Vietnamu a Iráku. Jejich realizace se však proti původnímu plánu zdržela. "Vyřešení financování zakázky ve Vietnamu se zpozdilo v návaznosti na světovou finanční krizi, která zasáhla i asijské trhy. Nyní řešíme další postup, protože disponujeme pouze částí z požadované akontace. Horší situace je v Iráku, kde jsme přes řadu příslibů a jednání omezováni komplikovanou politickou a bezpečnostní situací v Kurdystánu," vysvětlil Hušek.

Tuzemská společnost Inekon Group byla založena v roce 1990. Loni skupina zvýšila čistý zisk o více než sedm procent na 14,64 milionu korun. Tržby mírně klesly na 1,117 miliardy korun. Společnost vedle výroby a dodávek kolejových vozidel a tratí vyváží kromě cementáren i další investiční celky, například elektrárny nebo čističky odpadních vod.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK