Je banka vlastníkem akcií ČEZu ?

29.11.2001 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


V úterý byla posílána textová zpráva na mobilní telefony, která sdělovala, že Československá banka je vlastníkem určitého podílu ve firmě ČEZ. Poté se tato zpráva objevila také v médiích.

V úterý byla posílána textová zpráva na mobilní telefony, která sdělovala, že Československá banka je vlastníkem určitého podílu ve firmě ČEZ. Poté se tato zpráva objevila také v médiích. A banka se rozhodla na tyto zveřejněné informace reagovat. V tiskové zprávě, kterou včera vydala ČSOB je tato informace uváděna jako nepravdivá, protože podle výpisu ze Střediska cenných papírů je možné zjistit přesně a adresně jména vlastníků akcií ČEZu a jméno ČSOB v ní nefiguruje.
ČSOB tedy není akcionářem ČEZu a tedy její jméno nemůže být spojováno s žádnými změnami vlastnické struktury ČEZu a ani nemá žádný finanční prospěch ze změny tržní hodnoty akcií. Tato banka je pouze depozitářem cenných papírů, které vlastní investoři ze zahraničí. A nemůže s akciemi nijak nakládat.
Pouze tito investoři mají práva, která se týkají vlastníků akcií. Patří sem právo rozhodovat na valných hromadách, podílet se na zisku či realizovat výnos z pohybu těchto papírů. Banka, tedy jako každá jiná, dostává pouze poplatek za služby depozitáře. Tento poplatek je stanoven předem pevnou částkou.

Autor článku


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ