Správkyně: Pro světelské skláře bude lepší dát výpověď

24.10.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Světlá nad Sázavou (Havlíčkobrodsko) 24. října (ČTK) - Pro světelské skláře bude lepší dát výpověď kvůli tomu, že nedostali zářijové platy, než čekat na peníze z podniku. Řekla to insolvenční správkyně skláren Helena Horová. Na mzdu a odstupné sice lidé budou mít nárok, ale na úhradu mohou čekat měsíce a není jisté, v jaké výši budou uspokojeni. Po výpovědi se mohou lidé hned přihlásit o podporu v nezaměstnanosti nebo nastoupit na nové místo.

Sklárny Sklo Bohemia mají 1100 zaměstnanců, výroba se v nich zastavila koncem září. O dalším osudu podniku podle Horové mohou rozhodnout až věřitelé, kteří se sejdou koncem listopadu.

Světelské sklárny jsou součástí zadlužené sklářské skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT), od minulého úterý jsou v úpadku. Podle Horové ale zatím chybí rozhodnutí o řešení úpadku, které může nastat až na schůzi věřitelů 28. listopadu.

"Pak teprve na mne přejdou dispoziční práva a mohu po poradě s věřitelským orgánem, který bude na této schůzi zvolen, začít řešit situaci v podniku," uvedla Horová. Dodala, že do té doby má za úkol pouze sepsat majetkovou podstatu, zajistit platby od dlužníků skláren a přezkoumat přihlášky věřitelů.

Odboráři předpokládali, že Horová bude mít pravomoci vedení a že rozhodne i o dokončení rozdělaných zakázek. Správkyně ale dnes řekla, že nyní takové pravomoci nemá. Podle odborářů by lidé kvůli nevyplacení mezd mohli dát výpověď v polovině listopadu, Horová tvrdí, že nárok na to mají už koncem tohoto měsíce. Podotkla, že pokud skláři dají výpověď, mohou se alespoň přihlásit na úřad práce a pobírat sociální dávky.

Výše podpory v nezaměstnanosti se stanoví procentní sazbou z průměrného měsíčního čistého výdělku, který byl u občana zjištěn a naposledy používán pro pracovněprávní účely v posledním zaměstnání. První tři měsíce činí podpora v nezaměstnanosti 50 procent a po zbývající dobu 45 procent průměrného měsíčního čistého výdělku v posledním zaměstnání. Uchazeči o zaměstnání si přitom mohou přivydělat 4000 Kč hrubého. Maximální výše podpory v nezaměstnanosti je 12 249 Kč. Podpora v nezaměstnanosti se vyplácí u občanů do 50 let po dobu šesti měsíců, od 50 do 55 let devět měsíců a od 55 let věku 12 měsíců.

Pracovníkům budou ve sklárnách vydány potřebné dokumenty. Horová dodala, že její kancelář navíc připravuje podklady, z nichž vyplyne, jaký nárok má vůči sklárnám každý zaměstnanec. Jen v čistých mzdách za září to za celé sklárny činí asi 12 milionů korun, další desítky milionů budou za odstupné. Zda zaměstnanci dostanou celou dlužnou částku, bude podle Horové záležet na způsobu řešení úpadku. Větší šanci by měli v případě obnovení výroby, podotkla.

Své nároky budou zaměstnanci uplatňovat u insolvenčního správce. "Hlásit se nemusí. V takovém případě se má za to, že jeho nárok je ten, který vychází z účetnictví," vysvětlila Horová. Sama se výpovědi zatím rozdávat nechystá. Upozornila, že vzhledem k zákonným lhůtám by k tomu mohlo dojít až v polovině listopadu.

Asi 300 sklářů a zaměstnanců porcelánek ve čtvrtek demonstrovalo v Praze proti postupu státu v kauzách sklářských firem, které se ocitly v nesnázích. Odboráři mimo jiné požadovali od vlády mimořádnou podporu, neboť část z nich nedostala zářijové mzdy. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas to však odmítl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK