Co týden dal ?

30.11.2001 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Pokud jste v týdnu neměli čas sledovat dění doma i v zahraničí, nevadí. Připravili jsme pro Vás týdenní souhrn! Spousta novinek na našem serveru, rozbroje v zahraničí, události na domácí scéně,...takový byl tento týden.

Posledních 7 dní ve světě

V Afgánistánu se to stále pere. Taliban strhává se svou lodí ke dnu co se dá. Před dvěma týdny vyplenili během ústupu z města Kábul příslušníci Talibanu Afghánskou národní banku a odnesli si v hotovosti několik milionů dolarů. Zřejmě si dělají zásoby na horší časy! Nebyla to však jediná z bank, kterou vyplenili. Podobným způsobem vyloupil Taliban při ústupu také pobočky centrální banky v Dželálábádu a Ghazní.
Nezaměstnanost v USA oslabuje evropské burzy, IBM propustí z divize mikročipů 1000 zaměstnanců, Alcatel chce v roce 2002 dosáhnout provozního zisku, dolar slábne spolu s optimizmem, to jsou poslední události tohoto týdne v zahraničí.

Posledních 7 dní u nás doma

Bankovní rada České národní banky (ČNB) ve čtvrtek na svém měnovém zasedání hlasovala jednotně pro snížení všech klíčových úrokových sazeb o 50 bazických bodů, uvedl to viceguvernér ČNB Oldřich Dědek. 
"Rozhodování bylo jednomyslné," řekl Dědek na tiskové konferenci po zasedání rady a dodal, že bankovní rada neuvažovala o tom, že by sazby ponechala beze změny nebo je snížila ještě citelněji.
V ekonomických ukazatelích se mrkněte na nejnovější oficiální údaje, jako například na hrubý domácí produkt, nezaměstnanost, státní rozpočet, dluh vlády, vládní záruky, zahraniční obchod, platební bilance, devizové rezervy, čistou inflaci a její míru, apod. 
 
Z dalších zpráv jen zkratkovitě. FNM uzavírá smlouvu se Salbem o prodeji Becherovky, Kanadský TIW chce plně ovládnout Český Mobil, Pražská burza nepatrně roste přes pokles telekomů, Výnos v aukci 26týd SPP klesá na 4,87 pct, Důvěra průmyslu zůstává v listopadu nejníž od 1999, Rozhodnutí o továrně v Česku dosud nepadlo -Toyota, Češi a Rakušané se snaží ukončit spor o Temelín, Směnky SPP Slovensko Union bance zaplatí, a další zprávy.

Posledních 7 dní na našem serveru

Tento týden se točil hlavně kolem našich nově spuštěných center, kterými jsou PRODEJNÍ, KRIZOVÉ A STUDENTSKÉ CENTRUM. 

PRODEJNÍ CENTRUM bylo vytvořeno především k ucelení nabídky našich on-line produktů do jednoho místa, kde si můžete pohodlně a přehledně přečíst důležité informace o nabízených produktech, nechat si poradit, jaká nabídka je nejvhodnější právě ve vaší situaci, apod. Prodejní centrum nabízí  široký výběr finančních produktů. Na adrese https://prodej.finance.cz najdete vše od již klasického stavebního spoření až po osobní poradenství v oblasti rodinných financí.

KRIZOVÉ CENTRUM má za úkol pomoci všem klientům, kteří své finanční prostředky svěřili problémové finanční instituci. Věnuje se problematice kampeliček, cause Private Investors, krizím českých bank, Investiční a poštovní banky, Harvardských investiční fondů nebo nucené správě Universal pojišťovny. V jednotlivých pasážích krizového centra se například dozvíte, co dělat v případě krachu či krize, co je to pojištění vkladů, co je to run na banku, jaké jsou nejčastější příčiny krize, které finanční instituce patří do seznamu problémových, atd. V průběhu měsíce listopadu na http://www.krizove-centrum.cz také najdete praktické kontakty, zodpovězení nejčastějších otázek k jednotlivým kauzám, aktuální zpravodajství nebo přehled nejzajímavějších diskuzí a názorů. Využít můžete i bezplatnou on-line poradnu.

STUDENTSKÉ CENTRUM je sice nejmladším z našich nově spuštěných center, zdaleka na však s nejmenší důležitostí a svým obsahem informací! Strana s adresou http://student.finance.cz může zvýšit doposud nízkou informovanost českých studentů o možnostech, jak a kde si mohou přivydělat, ale i ušetřit. Vzhledem k tomu, že většina studentů má hluboko do kapsy, tyto webové stránky pomohou sehnat brigádu v České republice nebo v zahraničí prostřednictvím seznamu studentských pracovních agentur nebo poradí se zdaněním výdělku z brigády. Pravděpodobně jednou z nejnavštěvovanějších sekcí stránek bude ta, která se věnuje uplatňování studentských slev a výhod v dopravě, stravování, ubytování nebo při nakupování spotřebního zboží. Další kapkou v moři informací na těchto stránkách je oddíl, který se věnuje hledání výhodného zaměstnání. Zde studenti naleznou informace o tom, jak napsat správně životopis, jak být úspěšný při přijímacím pohovoru atd. Další sekce informuje o možnostech studia nejen v Čechách, ale i v zahraničí. Zastoupeny jsou i vyčerpávající informace o možnostech založení studentských účtů v jednotlivých bankách nebo informace o možnostech založení stavebního spoření.

Anketa posledních 7 dní

V anketě tohoto týdne jste se vyjadřovali k novému Studentskému centru. Nejvíce se Vám líbí užitečné rady a tipy (46%). Přes čtvrtinu z Vás (28%) nejvíc upoutala spousta zajímavých informací. Tomu všemu jste dali přednost před grafikou (10%). I nadále se proto budeme snažit zpřístupňovat pro Vás zajímavé informace ze světa domácího a zahraničního studia, různých slev, brigád, z financí ulehčujících Vaší studentské peněžence, apod.

Autor článku

Vladimír Šindelka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU