Tůma: O vstupu do eurozóny by ČR zatím neměla rozhodovat

30.10.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. října (ČTK) - Česko by nyní nemělo podle guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy přijímat žádné rozhodnutí ohledně termínu vstupu do eurozóny. Tůma to dnes uvedl v Senátu při projednávání zprávy o dohledu nad finančním trhem v loňském roce. Důvodem je mimo jiné současná finanční krize.

"V době, kdy vody jsou takto rozbouřené, ani dobrý plavec do nich nebude skákat. Pro mě osobně je to spíše signál k tomu, že teď by se žádné rozhodnutí přijímat nemělo," uvedl Tůma. Podle něj je třeba určitého uklidnění a usazení, k čemuž by mohl být prostor v následujícím roce. "Příští rok budeme moudřejší," uvedl šéf centrální banky, která má v nejbližších týdnech společně s ministerstvem financí předkládat vládě materiál o připravenosti české ekonomiky na euro.

To, že Česko zatím do eurozóny nepatří, má podle Tůmy zatím jistý pozitivní vliv. "Do doby před několika málo týdny jsme prakticky nevěděli, že nějaká finanční krize ve světě existuje," uvedl guvernér. Pokud by české finanční instituce byly na trhu eurozóny, nedůvěra na mezibankovním trhu by je zasáhla dříve. "Což neznamená, že by měly fatální problémy, že by měly problémy se solvencí, ale byly by to problémy s likviditou, kterou musely nějakým způsobem řešit," řekl. Za nejsilnější argument ale považuje to, že české banky jsou zdravé.

Tuzemský finanční sektor není podle Tůmy přímo dotčen finanční krizí nějakým zásadním způsobem. Česká ekonomika měla velmi dobrý růstový potenciál a české banky tak nemusely hledat vyšší výnosy "v exotických aktivech, z nichž se v mnoha případech stala toxická aktiva". Největší rizika do budoucna proto Tůma vidí především v nepřímé nákaze přes možné prudké zhoršení ekonomické aktivity. Dopady finanční krize bude možné podle Tůmy teprve posoudit. "Pro mě je klíčový rok 2009," dodal.

Za hlavní riziko v roce 2009 označil zpomalení světové ekonomické aktivity a dopady na situaci ve finančním sektoru. "Tomuto se nemůžeme vyhnout ani my, jsme otevřená ekonomika a už v současné době reálný sektor začíná pociťovat ochlazení světové poptávky. Na toto ochlazení potom reaguje i finanční sektor, kde také narůstá nejistota," řekl.

Guvernér však zdůraznil, že krize solventnosti světového finančního systému se v ČR projevuje jen velmi omezeně. Do Česka proniká především přes pokles mezibankovní důvěry či zvýšenou averzí investorů vůči regionu. "Projevuje se zejména problémy s likviditou, nikoli však nesolventností," uvedl. "Tyto problémy jsme schopni řešit standardními nástroji centrální banky," dodal Tůma.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK