Na části D1 na Vysočině budou povinné zimní pneumatiky

31.10.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. října (ČTK) - Ministerstvo dopravy na poslední chvíli rozhodlo, že se po dálnici D1 bude muset jezdit od listopadu do dubna se zimními pneumatikami. Informuje o tom server Aktuálně.cz s tím, že tato povinnost platí na jen Vysočině mezi Humpolcem a Jihlavou v případě, že bude teploměr ukazovat méně než pět stupňů Celsia.

"Nevím, jestli to stihneme, aby dopravní značka byla na dálnici přesně o půlnoci na 1. listopad, ale nejpozději v prvních listopadových dnech se tam objeví," řekl Aktuálně.cz mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka s tím, že značka bude mít dodatkovou tabulku: Při teplotách pod pět stupňů Celsia.

Řidič v autě s letními pneumatikami podle serveru riskuje pokutu až 2000 korun a navíc jeden trestný bod. "Přestupek je ale možné řešit i domluvou. Sankce je nula až 2000," vysvětlil Hanzelka. O umístění značek Zimní výbava a Zimní výbava - konec rozhodují kromě ministerstva i kraje a obce s rozšířenou působností.

Poslanec Miloslav Kala kritizuje, že motorista nemá moc šancí se dopředu dozvědět, kde přesně nové dopravní značky platí. A jak se omezení případně vyhnout, aby neriskoval pokutu, když nebude mít zimní výbavu. "Řidič neví, kudy může jet," řekl Kala. Hanzelka ale uvedl, že aktualizovaný seznam je zveřejněn na stránkách Ředitelství silnic a dálnic. "Předpokládáme ale, že těch značek moc nebude," konstatoval.

S rozmístěním nových počítá Královéhradecký kraj. "Všichni motoristé, kteří pojedou do oblasti Krkonoš či Orlických hor, se budou od listopadu setkávat na příjezdových cestách s novou dopravní značkou," oznámilo vedení kraje.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK