CE Holding vykoupí akcie vlastníků Velvety

31.10.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varnsdorf (Děčínsko) 31. října (ČTK) - Mimořádná valná hromada textilní společnosti Velveta ve Varnsdorfu na Děčínsku schválila přechod akcií společnosti ve vlastnictví ostatních akcionářů na hlavního akcionáře. Majoritní vlastník společnost CE Holding vyplatí za každou akcii v nominální hodnotě 1000 korun menšinovým vlastníkům 384 korun. Proti výši ceny protestovali někteří z přítomných minoritních vlastníků. Určitě se obrátíme na soud, řekl akcionář Aleš Hodina.

Společnost CE Holding nyní vlastní zhruba 95 procent všech akcií Velvety, může tedy podle zákona uplatnit své právo na výkup akcií drobných akcionářů. Přiměřenost ceny 384 korun za jednu tisícikorunovou akcii doložila společnost znaleckým posudkem. Proti posudku protestovali dva z akcionářů, kterým se zdál posudek nepřiměřený a hrubě zkreslený. K dispozici měli vlastní posudek, který bez srážky za minoritu odhadl hodnotu akcie na 851 korun. Také hodnota společnosti i její ziskovost v dalších letech se v obou posudcích lišila. "Nevěřím, že by se majetek společnosti propadl o více než 50 procent," řekl akcionář Petr Kořenek.

Podle předsedy představenstva Velvety Václava Kalbáče se situace na textilním trhu prudce zhoršila, údajně na trhu klesají ceny textilních strojů ale i budov společnosti. Představenstvo proto cenu navrženou hlavním akcionářem považuje za přiměřenou. Znalecký posudek společnosti CE Holding odhaduje, že Velveta bude v dalších pěti letech celkově ve ztrátě.

Základní kapitál společnosti činí 881,7 milionu korun. Hospodaření Velvety loni skončilo ztrátou 220 milionů korun, což je horší výsledek než v roce 2006, kdy ztráta společnosti byla 185 milionů korun. Tržby loni dosáhly 458,5 milionu korun, což byl meziroční pokles o 225 milionů korun. Firma loni vyrobila 4,16 milionu metrů tkanin. Výrobní program Velvety tvoří tradiční výroba vlasových tkanin, především manšestru, sametu a dyftýnu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK