Pražská burza v týdnu získala 16,85 pct

31.10.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. října (ČTK) - Pražská burza v uplynulém zkráceném obchodním týdnu zastavila strmý propad způsobený globální finanční krizí a v souladu se zahraničními burzami naopak prudce posílila. K oživení trhům pomohly dlouhodobě nízké ceny akcií, snížení úrokových sazeb v USA a Japonsku a oznámení další pomoci ekonomikám vládami. Hlavní index PX zpevnil o 16,85 procenta na 877,9 bodu a zaznamenal letos daleko nejsilnější týdenní výnos. Výsledky převzala ČTK z burzy.

Dopady finanční krize na burzách zatím vyvrcholily při pondělním obchodování, kdy pražská burza uzavřela nejníže od února 2004 a západoevropské akcie klesly na 5,5leté minimum. "Ovšem k přílišnému optimismu stále ještě není důvod. Situace na světových akciových trzích se podle nás ještě zdaleka neuklidnila," míní analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Spolu s dneškem si pražská burza připsala tři růsty v řadě, což se jí naposledy povedlo v srpnu, ale výkyvy cen akcií zůstaly enormní. "Kolísavost trhů zatím zůstává extrémní, podobnou 'divočinu' zažívali naši předkové ve 30. letech minulého století," poznamenal makléř společnosti Fio Pavel Hadroušek.

Hitem týdne byly energetické a petrochemické akcie, které podpořil růst cen surovin na komoditních trzích. Akcie těžební firmy NWR zpevnily o 34,7 procenta na 96,25 koruny a akcie energetické skupiny ČEZ přidaly 25,1 procenta na 814 korun. Akcie petrochemického holdingu Unipetrol si polepšily o 23,9 procenta na 140 korun.

Akcie Erste Group Bank, do které patří Česká spořitelna, díky příznivému hospodaření za tři čtvrtletí a státní pomoci přidaly 13,1 procenta na 500,1 koruny. Erste zvýšila čistý zisk meziročně 74,6 procenta na 1,46 miliardy eur, asi 34,75 miliardy Kč. Rakouský stát upíše v Erste podílový kapitál v objemu 2,7 miliardy eur, přes 64 miliard korun. Tento podíl nebude kótovaný na burzách, je bez hlasovacích práv a nezředí podíly stávajících akcionářů. Transakce by měla proběhnout nejpozději do konce roku.

Akcie Komerční banky, která zveřejní výsledky za devět měsíců hospodaření příští týden, stouply o 19,1 procenta na 2821 korun. KB předem oznámila, že neočekává nějaký významný dopad probíhající finanční krize na hospodářské výsledky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK