Růst factoringových transakcí poroste

03.11.2008 | , ČSOB Factoring
Tiskové zprávy


Objem factoringových transakcí v Česku v posledních letech roste dvouciferným tempem. Přesto penetrace trhu je třetinová oproti západoevropským ekonomikám.

Factoring jako flexibilní forma financování je mezi podnikateli stále populárnější. Svědčí o tom meziroční nárůst objemu factoringových transakcí měřený celkovou hodnotou pohledávek postoupených osmi hlavním poskytovatelům této služby, členům Asociace factoringových společností České republiky. Ten v roce 2007 zaznamenal proti předchozímu roku nárůst 21,3 %. Možnost profinancování krátkodobých pohledávek z dodávek zboží či služeb tak využívá stále více výrobních a obchodních společností, které hledají zdroje pro krytí běžných obchodů nebo zajištění svého dalšího rozvoje. Factoring je ale dostupným řešením i pro firmy, které procházejí více či méně složitějším obdobím nebo prošly změnami, např. ve vlastnické struktuře, což může stěžovat jejich přístup k bankovnímu financování. Ze statistik AFS navíc vyplývá zvyšující se podíl tzv. bezregresního factoringu. Tento nejkomplexnější produkt kombinuje financování s alternativním zajištěním rizika.

O tom, že factoringové financování hraje v ekonomice zejména malých a středních firem stále větší roli, svědčí i vývoj objemu prostředků, které mají factoringové společnosti, členové AFS, zapojené do financování svých klientů. K 30. červnu 2007 se jednalo o částku Kč 19,6 mld., ke stejnému datu letošního roku již o Kč 24,1 mld. Rostoucí uplatnění factoringového financování pohledávek vypovídá i o zlepšujícím se podnikatelském prostředí v České republice. „Zatímco v první polovině devadesátých let minulého století začínaly první factoringové společnosti výhradně s financováním exportních pohledávek, protože tuzemské pohledávky byly pokládány za velice pochybný způsob zajištění, dnes tvoří domácí transakce zhruba 80 % celkového objemu factoringových obchodů. Toto rozložení je plně srovnatelné se státy západní Evropy, na rozdíl od poměrného údaje, který je používán k posouzení míry zapojení factoringu do financování ekonomiky,“ říká Ing. Tomáš Morávek, předseda Asociace factoringových společností a generální ředitel ČSOB Factoring.

Autor článku

Komerční sdělení

Články ze sekce: Tiskové zprávy