Raiffeisen International vykazuje přes krizi na finančních trzích velmi silné výsledky

06.11.2008 | , Raiffeisenbank
Tiskové zprávy


Konsolidovaný zisk vzrostl o 38 procent na 861 milionů eur. Výsledek za samotné tři čtvrtletí ve výši 296 milionů eur je jen o pět procent nižší než historicky rekordní čtvrtletní zisk z předchozího čtvrtletí.Celková aktiva vzrostla téměř o 20 procent na 87,3 miliardy eur. Návratnost kapitálu zůstává stabilní na úrovni 25,4 procenta, poměr nákladů a výnosů se zlepšil na 54,6 procenta.Klientská základna se rozšířila na 14,6 milionu.

Mezinárodnímu bankovnímu trhu dominovala ve třetím čtvrtletí světová finanční krize. Přes tuto krizi, kterou Raiffeisen International pociťuje nepřímo, zůstal zisk skupiny na rekordní úrovni. Konsolidovaný zisk za prvních devět měsíců vzrostl o 38 procent na 861,5 milionu eur (ve stejném období roku 2008 zisk dosáhl 625,7 milionu eur). Zisk před zdaněním vzrostl o 32 procent na 1,26 miliardy eur a zisk po zdanění posílil o 31 procent na 965,4 milionu eur.
Návratnost kapitálu na konci třetího čtvrtletí dosáhla 25,4 procenta a od konce loňského roku se prakticky nezměnila. „Naše výkonnost v tomto velmi obtížném prostředí potvrdila, že náš obchodní model nám umožňuje uspět, i když čelíme silnému ekonomickému protivětru,“ uvedl generální ředitel Raiffeisen International Herbert Stepic.
„Obzvláště potěšující je, že náš výsledek v samotném třetím čtvrtletí je přes výrazně vyšší tvorbu opravných položek jen mírně nižší než rekordní zisky z předchozího čtvrtletí,“ dodal finanční ředitel skupiny Martin Grüll.
Raiffeisen International pokračovala ve svém organickém růstu, celková aktiva se od počátku roku zvýšila o téměř 20 procent – neboli 14,5 miliardy eur – na 87,3 miliardy eur.
Pozitivně se nadále vyvíjejí i provozní výsledy banky. Největší část příjmů pochází z úrokových výnosů, které vzrostly o 37 procent na 2,34 miliardy. Výnosy z poplatků vzrostly o 23 procent na 1,1 miliardy eur. Celkové náklady banky se zvýšily o 26 procent na 1,9 miliardy eur. Pomalejší růst nákladů se odrazil ve zlepšení poměru nákladů a výnosů na 54,6 procenta, což je od počátku roku zlepšení o tři procentní body.

Průměrný počet zaměstnanců za první tři čtvrtletí dosáhl 61.140 pracovníků, což je nárůst o 12 procent. K největším nárůstům došlo v zemích jihovýchodní Evropy, kde se počet pracovníků zvýšil o 23 procent. Počet zaměstnanců ve střední Evropě vzrostl o 14 procent, v zemích Společenství nezávislých států o šest procent.
Skupina ke konci září ve střední a východní Evropě obsluhovala klienty na 3168 obchodních místech, což je o 145 více než na konci loňského roku. Nejvíce jsou nové pobočky otevírány v jihovýchodní Evropě (především Rumunsku a Bulharsku), naopak z důvodu optimalizace bylo v zemích Společenství nezávislých států uzavřeno 112 poboček.
V samotném třetím čtvrtletí banka vykázala velmi dobré výsledky. Oproti předchozímu čtvrtletí provozní zis

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy