Co dělat když, chcete použít hypoteční úvěr na výstavbu?

12.12.2001 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Rozhodli jste se splnit si svůj sen a postavit si svůj vlastní dům? Ale Vaše úspory nejsou na tuto investici dostatečné! Proč si nevzít hypoteční úvěr a tím si své přání splnit…

Hypoteční úvěr musí být zajištěn zástavním právem k nemovitosti. Proto je třeba se nejprve poohlédnout, máme-li nějakou vhodnou nemovitost k dispozici.

  • Patříte-li mezi ty, kteří mají možnost zastavit jinou nemovitost (ne tu, kterou stavíte), třeba dům rodičů, máte vyhráno.
  1. Zajděte do banky, zjistěte si konkrétní podmínky poskytnutí úvěru a nechte si vystavit příslib, ať máte jistotu, že po vyčerpání vlastních finančních prostředků úvěr skutečně dostanete, tzn. kromě jiného máte i dostatečné příjmy na splácení úvěru.
  2. Nechte si vypracovat odhad nemovitosti smluvním znalcem a použijte ji jako zajištění hypotečního úvěru. Později můžete požádat o změnu zajištění, např. abyste mohli získat státní podporu k hypotečnímu úvěru. Více o státní podpoře k hypotečním úvěru naleznete  na této stránce.
  • Nemáte-li možnost použít k zajištění hypotečního úvěru jinou než budovanou nemovitost, musíte postupovat jinak.
  1. Musíte mít naspořeno minimálně 40% (vlastní zdroje). Za tyto vlastní prostředky musíte postavit objekt do takového stavu, aby se mohl zapsat do katastru jako rozestavěná stavba a následně ho použít k zajištění poskytnutého úvěru.
  2. I vy navštivte banku a zjistěte si všechny podmínky, za jakých vám bude úvěr poskytnut a též si nechte vystavit příslib úvěru.
  3. Po vyčerpání vlastních zdrojů, zapsání a zastavení objektu banka poskytne úvěr.
    Pokud je objekt úvěru a zástava totožná a jde o výstavbu, musí být  v každém okamžiku vyčerpané peníze z úvěru zajištěny nejméně na 143%, to znamená, že banka uvolňuje peníze postupně, podle toho jak roste cena nemovitosti v důsledku její výstavby. Banky proto vyžadují, aby klient měl stavbu rozestavěnou minimálně za 40% celkové investice, než  začne čerpat úvěr.
  • Podívejte se, které doklady banky obvykle vyžadují při použití hypotečního úvěru na výstavbu nemovitosti. Jejich zkrácený přehled naleznete na této stránce.
  • Zlevnit hypoteční úvěr si můžete odečtem zaplacených úroků od základu daně z příjmu. Více informací naleznete zde.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ