Raiffeisenbank do září vytvořila rekordní zisk 1,1 miliardy korun

11.11.2008 | , Raiffeisenbank
Tiskové zprávy


Raiffeisenbank do září vytvořila rekordní zisk 1,1 miliardy korunSoučasná situace na světových finančních trzích Raiffeisenbank  v České republice neovlivňuje. Banka do září zvýšila zisk o 43 procent a pokračuje v dynamickém růstu. 

Raiffeisenbank a.s. hospodařila v prvních třech čtvrtletích letošního roku s čistým ziskem ve výši téměř 1,1 miliardy korun. Oproti stejnému období loňského roku to představuje nárůst o 43 procent. „Výsledky potvrzují, že se nás finanční krize nijak nedotkla. Pokračujeme v dynamickém růstu a prodáváme rekordní množství produktů. V posledních týdnech přitom počet nově příchozích klientů do banky ještě výrazně vzrostl,“ komentoval výsledky generální ředitel banky Lubor Žalman.
K nárůstu zisku přispěl i jednorázový výnos z přecenění podílu v dceřiné stavební spořitelně. „I bez tohoto jednorázového výnosu náš zisk meziročně rychle roste, nejsme vývojem na finančních trzích nijak přímo dotčeni,“ uvedl Lubor Žalman.
Krize nijak neovlivnila ani vlastníka banky, rakouskou skupinu Raiffeisen International. Ta do září zvýšila zisk o 38 procent na 861 milionů eur. „Podobně jako v minulých letech, i letos na konci roku naši akcionáři přistoupí k plánovanému navýšení našeho kapitálu v české Raiffeisenbank, což nám umožní pokračovat v naší expanzi,“ vysvětlil Lubor Žalman.
Celková aktiva Raiffeisenbank ke konci září dosáhla téměř 164 miliard korun a meziročně vzrostla téměř o pětinu. Banka nadále pokračuje v růstu jak v oblasti vkladů a investic, tak u úvěrů. „Pozitivní je v posledních týdnech vývoj především u eKonta, našeho vlajkového účtu pro soukromé osoby. Prodáváme nyní dvakrát více účtů než v předchozích měsících,“ dodal Lubor Žalman s tím, že od počátku října banka eKonto nabízí i podnikatelům.
Zájem o investiční produkty vzrostl meziročně o 80 procent, klienti přitom nyní volí především zajištěné produkty či prémiové vklady. U úvěrů i nadále pokračuje nárůst zájmu o spotřebitelské úvěry i hypotéky.
Zatímco úrokové výnosy banky vzrostly o více než třetinu, výnosy z poplatků se zvýšily pouze o sedm procent. „I na podzim jsme pokračovali ve snižování poplatků. U eKonta jsme začali klientům platit za vedení účtu, navíc jsme tento úspěšný koncept začali nabízet i podnikatelům,“ dodal Lubor Žalman.
Raiffeisenbank i nadále pokračuje v rozšiřování pobočkové sítě, v současnosti klienty obsluhuje na 99 pobočkách. „Ještě do konce roku otevřeme v Praze dvě nové pobočky – v centru Prahy v ulici Na Příkopech a v budově nové centrály na Pankráci. Budou to první pobočky v regionu, které budou vystavěny v novém konceptu Raiffeisen International platném pro celou střední a východní Evropu,“ dodal Lubor Žalman

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy