Koruna oslabila na 25,51 Kč/EUR a 20,36 Kč/USD

12.11.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. listopadu (ČTK) - Česká měna dnes oslabila vůči oběma hlavním světovým měnám. Kolem 17:00 klesla k euru na 25,51 Kč/EUR a vůči dolaru oslabila na 20,36 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Koruna dnes proti euru přerušila svůj oslabující trend, který se držel od poloviny minulého týdne do úterý. V samotném závěru dnešního obchodního dne se však kurz opět začal přibližovat úrovni 25,50 Kč/EUR," uvedl Jan Vejmělek z Komerční banky. Doplnil, že proti americkému dolaru však měla koruna i dnes tendenci oslabovat, důvodem bylo především posilování americké měny na světových trzích.

Devizový trh ignoroval výsledek platební bilance za září, i když zklamala - běžný účet vykázal výrazný schodek, příliv přímých zahraničních investic se zastavil, naznačil Vejmělek. Běžný účet platební bilance v září vykázal schodek 10,96 miliardy korun. Za devět měsíců roku platební bilance, která je souhrnem veškerých ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím, vykázala deficit 55,64 miliardy korun, uvedla Česká národní banka.

Na eurodolarovém trhu byl podle Vladimíra Pikory z Next Finance dnes klid, když dolar stagnoval v pásmu 1,250 USD/EUR až 1,263 USD/EUR. Kolem 17:00 dolar stál na 1,2527 USD/EUR. Ve prospěch posílení dolaru působily slabé statistiky z Evropy, proti výraznějšímu posílení ale začínají působit technické faktory, míní Pikora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK