VERZE 2-ČEZ stále uvažuje o zpětném odkupu vlastních akcií

13.11.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává citace, aktualizuje cenu...

...akcií)

Elektrárenská společnost ČEZ <CEZPsp.PR> stále plánuje odkup vlastních akcií, neboť považuje současný kurs za velmi atraktivní k nákupu, uvedl na čtvrteční tiskové konferenci finanční ředitel firmy Martin Novák.

"My jsme vždycky deklarovali, že jsou dvě podmínky, které musí nastat, abychom pokračovali v dalším odkupu akcií, a to je atraktivita našich akcií, která tedy rozhodně nastala," řekl Novák na tiskové konferenci.

Firma však chce zahájit odkup v omezenější míře, než je 10 procent povolených od akcionářů, neboť jej hodlá financovat z vlastních zdrojů, dodal.

"Zvyšovat úroveň dluhu, to znamená půjčovat si na nákup akcií, za dnešní situace, by mohla být relativně drahá věc. Volné prostředky, které máme k dispozici... na toto (odkup akcií) rádi použijeme, ale asi nevydáme masivně dluhopis na to, abychom si nakoupili vlastní akcie během jednoho měsíce," řekl.

"Rozhodně nelze očekávat, že bychom začali 16.prosince kupovat akcie na plný plyn tak, abychom (co nejrychleji) koupili deset procent," řekl. "Deset procent je samozřejmě mandát obrovský a určitě se tam v nejbližší době pohybovat nebudeme."

Pokud by státem ovládaná firma zahájila odkup vlastních akcií do konce roku, znamenalo by to již druhý letošní odkup.

Akcie ČEZ se v 15:40 obchodovaly za 758 korun, o 0,9 procenta slabší proti středečnímu závěru, zatímco pražská burza <.PX> ztrácela 3,9 procenta.

Firma ve čtvrtek také oznámila růst čistého zisku ve třetím čtvrtletí o 46 procent na 12,3 miliardy korun, čímž překonala odhady trhu [ID:nDOK347399].

Současně podržela svůj dosavadní výhled celoročního čistého zisku včetně menšinových podílů ve výši 48,6 miliardy korun a odhad jádrového zisku EBITDA (před úroky, daní, odpisy a amortizací) ve výši 87 miliard.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK