Koruna si připsala výrazné zisky k euru i dolaru

13.11.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. listopadu (ČTK) - Česká měna ve čtvrtek výrazně posílila k oběma hlavním světovým měnám. Kolem 17:00 koruna zpevnila k euru na 25,15 Kč/EUR, když ve středu uzavřela na 25,51 Kč/EUR. K dolaru proti středečnímu závěru posílila o 35 haléřů na úroveň 20,01 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka však zisky koruny nepodložila žádná nová domácí zpráva. "Vývoj světových trhů dnes byl velmi nervózní a jeho výsledkem je smíšené obchodování hlavních akciových trhů," doplnil Vlk.

"Oslabování dolaru na trhu s eurem se pozitivně promítlo i do nálady ve středoevropském regionu," uvedl Jan Vejmělek z Komerční banky s tím, že zisky si dnes připsal také polský zlotý a maďarský forint.

Americký dolar mírně oslabil, kolem 17:00 se obchodoval na 1,2570 USD/EUR. Během odpoledne navíc pozici dolaru zhoršila týdenní zpráva o žadatelích o dávky v nezaměstnanosti. Přibylo jich přes půl milionu, nejvíce za posledních sedm let. Proti slabšímu dolaru pak šlo posilování středoevropských měn, míní Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK