Czech Coal ruší plánovanou aukci hnědého uhlí

13.11.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Společnost Czech Coal, majitel Mostecké uhelné, odvolala aukci 5,76 milionu tun hnědého uhlí, plánovanou na středu 19.listopadu, uvedla firma ve...

... čtvrteční zprávě.

Czech Coal měla prodat v aukci veškerou volnou těžební kapacitu energetického hnědého uhlí, jež mu zbývá na období let 2013 až 2020 z dolu ČSA v rámci stávajících územních limitů. Jde o 720.000 tun ročně.

Na rozdíl od energetického uhlí pokračuje aukce 1,6 milionu tun tříděného uhlí pro domácnosti ze stejné těžební lokality, dodala Czech Coal.

Mostecká uhelná v současnosti vede soudní spor se společností ČEZ <CEZPsp.PR> o odběr uhlí ze sousedního dolu Vršany pro elektrárnu v Počeradech.

ČEZ snaží vynutit smlouvu na dlouhodobé dodávky po roce 2012.

ČEZ, který spotřebovává celkem 54 procent uhlí vytěženého v dolech Mostecké uhelné, dříve uvedl, že se aukce nezúčastní, stejně jako další velcí odběratelé, holding Unipetrol <UNPEsp.PR> nebo firma International Power <IPR.L> provozující elektrárnu Opatovice.

"Důvodem (zrušení aukce) je skutečnost, že těsně před jejím zahájením dvě společnosti, ČEZ a United Energy, deklarovaly v médiích nezájem dlouhodobě odebírat mostecké hnědé uhlí," uvádí zpráva. "Podstatně tak mohla být ovlivněna rozhodnutí všech případných zájemců o nabízené palivo."

Od června, kdy Czech Coal oznámila záměr prodávat uhlí v aukcích, se také prudce snížila cena této suroviny a dalších energetických komodit, jež korigovaly svá letní maxima.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK