Práce i praktikum v SRN i bez víz!

18.12.2001 | , Finance.cz
Studentské centrum


V Německu Češi pracovat v zásadě nemohou. Nejsme v Evropské Unii. Výjimky potvrzující pravidlo jsou ale možné. Platí nejen pro odborníky v oblasti informatiky, pro vědce či managery, ale i pro mladé.

Práce v zahraničí láká asi hodně z vás? Možná si myslíte, že je sotva možné získat pracovní povolení k zaměstnání v cizí zemi, obzvlášť potom, co některé státy Evropské Unie deklarovaly, že si své pracovní trhy před přílivem pracovních sil z kandidátských, potažmo v budoucnu nových členských zemí Evropské Unie, chtějí a budou chránit až několik let po jejich přijetí.

V Německu například Češi pracovat v zásadě nemohou. Důvod je prostý: nejsme v Evropské Unii. Výjimky potvrzující pravidlo jsou ale vždy možné. Platí nejen pro odborníky v oblasti informatiky, pro vědce či managery, ale i pro mladé.

Dívky i chlapci mohou pracovat až do věku 24 let jako au-pair u rodin, ve kterých se mluví německy (chápejme, že němčina je v rodině úřední jazyk). Velmi využívaná je také sezónní práce, jejíž délka trvání nepřesáhne 3 měsíce.

K tomu, abyste mohli do SRN odjet za prací budete téměř vždy potřebovat vízum. Žádat o něj musíte na německé ambasádě, která sídlí v Praze na Malé Straně. Její internetovou stránku naleznete na www.german-embassy.cz . K žádosti o vízum je nutné přiložit řadu dokumentů, počínaje průkazem totožnosti, pracovním povolením či dokladem o dosažené kvalifikaci konče.

Možná vás překvapí, že v určitém případě se dá jet do Německa pracovat i bez víza! Tuto výhodu mají právě studenti českých vysokých škol. Ti mohou až 3 měsíce v každém roce pracovat v SRN v období školních prázdnin bez víza, pokud jim práci v SRN zprostředkovala Centrála pro zprostředkování práce v Bonnu (Zentralstelle für Arbeitsvermittlung - ZAV). Tato organizace má svého partnera v Čechách. Jedná se o agenturu Servus, která sídlí na adrese U michelského lesa 366, 140 00 Praha 4.  Více informací se můžete dozvědět například na telefonu 02/41 72 47 59.

Nejen sezónní práce v hotelu, restauraci či jinde je možná! V Německu můžete bez víza rozšířit i své praktické znalosti a nasbírat cenné zkušenosti prostřednictvím praxe ve firmě. Pokud se jedná o praktikum v rámci mezinárodního výměnného programu (zprostředkované a schválené ZAV), pak nemusíte mít vízum. Praxe bez víza může trvat nejvýše 3 měsíce. Pro delší zaměstnaní vízum potřebujete.

Ptáte se, kdo možnost praxe v SRN zprostředkovává a kde se můžete více informovat? Zkuste internetovou adresu www.arbeitsamt.de nebo kontaktujte ZAV na adrese Villemombler Strasse 76, 531 23 Bonn.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát