Jak z recese do deprese

18.11.2008 | , Finance.cz
INVESTICE


Určitě každý zná proslulou charakteristiku amerického prezidenta Harryho Trumana: „Recese je, když o práci přijde soused. Deprese je, když přijdete o práci Vy“.

K tomu se ještě dostaneme, nyní zatím zkontrolujme, nakolik přicházejí o práci fondy. Snad už jsou z nejhoršího odlivu klientů venku, alespoň v uplynulém týdnu z nich odešla „jen“ miliarda a čtvrt. Přestože nemusí být ještě všem špatným dnům konec, určité uklidnění je znát. Zejména z fondů peněžního trhu se po mnohamiliardových odkupech dostala týdenní čára ponoru již pod miliardu, ač velmi těsně. Přesto z těchto fondů odešlo za poslední dva měsíce už 16 miliard korun. Navíc nelze vyloučit ještě i další nepříjemná překvapení, když třeba IKS Peněžní trh Plus znovu ztratil dalších více než 0,8 %.

Ze všech ostatních fondů neodešla ani třetina této sumy, což ovšem neznamená, že by na tom byly nějak lépe, ba naopak. Celý trh fix income je pod těžkými mračny zamrzlých dluhopisových trhů o možných kostlivcích ve skříních ani nemluvě. Tak například jen výprodej českých státních dluhopisů způsobil pád jejich cen jen během října o 5 %. Jak asi mohly dopadnout naše dluhopisové fondy, než do (pro)pasti? Nyní se odliv zřejmě zmírňuje i z nich, když je opustilo jen 65 milionů korun, což je nejméně za poslední týdny. Ani odliv ze smíšených fondů nepřekonal úroveň posledních dvou měsíců, přestože 120 milionů zanedbatelných není.

Akciové trhy však příliš naděje nenabízejí – medvědi tančí na burzovních parketech čtverylku, svět se sune do reálné recese ve valčíčku předtančení, tedy zatím stylem krok sun krok. Přesto i další hrůzné dějství akciových trhů z minulého týdne přilákalo několik milionů do akciových fondů. I když asi šlo jen o pravidelné investice, protože prodávat v takovém údolí by chtěl jen zoufalec.

f2.gif


Kam půjdeme dál?


Oficiálně se po USA do recese dostala německá ekonomika i celá eurozóna. Navíc je trh zcela ve vleku spekulantů – to bylo krásně vidět na čtvrtečním obchodování Wall Street: celkem 10% výlet vzhůru (od intradenního minima k maximu) byla jen past na shortaře, kterým se tentokrát podařilo nařezat, ale v pátek se šlo zase dolů. Americké trhy tak za týden opět o 5 až 8 % klesly. A víte, že akcie slovutné AIG stály loni 75 dolarů, zatímco spadly už na 1,25 dolaru a dnes (po celkové vládní „záchraně“ za 150 miliard dolarů) se snaží zdolat 2 dolary?

A u nás? I přes páteční růst pražská burza ztratila přes 9 %, finanční tituly padají jak švestky, například Erste ztratila přes 25 %. ING ohlásila historicky první ztrátu, Swiss Life vydala warning – kdo bude další? Denně všude firmy zveřejňují čísla počtu propouštěných zaměstnanců, nezaměstnanost roste a poroste. To opět dopadne na spotřebu domácností (tržby v USA klesly nejvíc za posledních 16 let) a kolotoč se roztáčí stále rychleji. Jestliže v USA nezaměstnanost přesáhne 10 %, chraň nás všichni svatí, raději ani nespekulovat. Za dveřmi stojí deprese – neklepe už?

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE