V které bance vyměnit mince ?

20.12.2001 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Již za pár dní se objeví nové euro, a tak nám zbývá jen několik dní, ve kterých ještě můžeme vyměnit staré mince národních měn. S výměnou bankovek by neměl být do konce roku problém.

Již za pár dní se objeví nové euro, a tak nám zbývá jen několik dní, ve kterých ještě můžeme vyměnit staré mince národních měn. S výměnou bankovek by neměl být do konce roku problém. Stále ještě do konce roku platí, a tak je v bance můžete vyměnit. Poplatek, který si banky většinou naúčtují, by se měl pohybovat od jednoho do tří procent.
Ale když budete chtít vyměnit mince, máte problém. Již teď je většina bank a směnáren nevykupuje. Narazíte-li na směnárnu, která mince vykupuje, je to spíše výjimka. A také bude mince vykupovat za mnohem nižší kurz.

A jak je to v některých  bankách při výměně mincí ?

Česká spořitelna
V současnosti již nevykupuje žádné mince. Nelze je ani vložit na korunové či devizové účty.

ČSOB
Vyměňuje pouze německé marky (od hodnoty - 1 marky). Směna Vás bude stát 15 procent z celkové hodnoty vyměňovaných mincí. Mince (zase pouze marky) můžete také vložit na účet, a to na korunový i devizový účet. Zaplatíte zde také 15 procent z hodnoty mincí. Po 1. lednu nebude banka přijímat již žádné mince.

GE Capital Bank
V současnosti již nevykupuje žádné mince. Nelze je ani vložit na korunové či devizové účty.

HVB Bank CR
V současnosti již nevykupuje žádné mince. Můžete však vložit na účet rakouské šilinky a německé marky, za poplatek 10 procent z částky.

Interbanka
Zde uspějete se všemi drobnými mincemi, za poplatek 20 procent z celkové částky, vždy to bude však minimálně 50 Kč.

Komerční banka
V současnosti již nevykupuje žádné mince. Její klienti můžou vložit na devizový nebo korunový účet německé marky a to v hodnotě 1, 2 a 5 marek. Zaplatí poplatek 10 procent z částky.

Živnostenská banka
Vyměňuje německé marky v hodnotě 1, 2, a 5 marek a 10 a 20 šilinkové mince. Bude Vás to stát 50 procent z celkové hodnoty mincí. Stejný poplatek platí i při vkladu mincí na korunový či devizový účet.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ