GiTy: Data tří čtvrtin firem nejvíce ohrožují vlastní zaměstnanci

19.11.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. listopadu (ČTK) - Největší hrozbou pro data v informačních systémech 78 procent tuzemských firem jsou vlastní zaměstnanci. Zhruba třetina společností se obává útoků z internetu. Vyplývá to z říjnového průzkumu společnosti GiTy mezi 150 českými podniky.

Podle experta GiTy na bezpečnost Marka Chlupa je mnohem jednodušší kvůli získání citlivých firemních dat uplatit někoho uvnitř firmy, než se pokoušet nabourat do firemního systému z internetu. Dodal ale, že nějaký nedostatek zabezpečení firemní sítě před útokem zvenčí má téměř každá společnost.

Více než polovina tuzemských firem podle průzkumu považuje 100procentní bezpečnost informačních systémů za důležitou pro své podnikání. Přesto pětina podniků nevěnuje této oblasti dostatečnou pozornost.

Přibližně tři čtvrtiny firem aktualizují svou bezpečnostní politiku několikrát do roka. Firmy nejčastěji zabezpečují své sítě, komplexní bezpečnostní politiku má ale jen 20 procent respondentů.

Výrazné riziko představuje pro tuzemské společnosti globální finanční krize. Ta se projevuje v krácení finančních prostředků na IT i odkládání investic do zabezpečení. "Očekáváme, že příští rok bude v tomto ohledu velmi krušný. Pro hackery to bude naopak ráj," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK