Co se může stát ?

27.12.2001 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Když zapomenete uhradit splátku z vašeho spotřebitelského úvěru, kontokorentu nebo úvěrové karty, můžete se dostat do velkých problémů.

Když zapomenete uhradit splátku z vašeho spotřebitelského úvěru, kontokorentu nebo úvěrové karty, můžete se dostat do velkých problémů. A vůbec nezáleží na tom, zda zapomenete vědomě či nevědomě. Zjistíte-li tuto chybu v krátké době a splátku zaplatíte, většinou se sankcím vyhnete. Pokud však budete ignorovat tuto skutečnost, může se tato záležitost dostat až k soudu.
Banky nebo úvěrové společnosti Vás nejprve pravděpodobně telefonicky upozorní, že jste propásli lhůtu splatnosti. Někdy lze vyřešit tuto situaci i dohodou bez sankcí. Například se můžete domluvit na odkladu splátek. Znamená to, že je dočasně pozastaveno splácení půjčky, hradí se dále jen úroky. Počítejte však s tím, že za tuto službu si společnosti zaúčtují zvláštní poplatek.
Nebudete-li však vůbec reagovat i na další výzvy, jako je například písemná upomínka (také za zvláštní poplatek), budete vyzváni, abyste vrátili celou půjčku i s úroky a poplatky. Pokud se jedná o úvěr s ručitelem, banka se obrátí také na něj.
Není-li ani potom dluh zaplacen,  banka může předat vymáhání dluhu firmě, která se zabývá vymáháním pohledávek nebo také přímo na soud. Soud je potom oprávněn vydat tzv. platební rozkaz, který opravňuje banku vymáhat dluh i exekucí.
Takže raději plaťte své splátky včas nebo se v případě momentálního nedostatku peněz zkuste s bankou domluvit.                                                                                                                                                     

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ