Pětileté futures na ropu s rekordní prémií 30 USD

21.11.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Futures na americkou ropu k dodání v lednu 2014 <CLc61> se v pátek obchodovaly s rekordní prémií 30 dolarů oproti stávajícím kontraktům...

...<CLc1>, když investoři sázejí na to, že dlouhodobý trend vyšších cen zůstane nedotčen i přes jejich současný propad pod 50 dolarů za barel.

Futures na lehkou americkou ropu k dodání v nejbližším měsíci, globální referenční hladina pro ceny ropy, se propadly již téměř o 100 dolarů oproti červencovému rekordu 147,27 dolaru za barel.

V pátek lednové futures na americkou ropu sklouzly až na 48,25 dolaru za barel, nejnižší úroveň od května 2005.

Pětileté kontrakty se však tvrdošíjně držely nad úrovní 80 dolarů za barel a ve 14:20 se prodávaly za 81,26 dolaru.

Dlouhodobé kontrakty na ropné futures jsou vnímány jako měřítko toho, kde vidí trh ceny za pět let. Mnozí investoři věří, že až se globální ekonomika vyškrábe ze současného marasmu, ceny ropy opět vyletí vzhůru.

"Poptávka teď není příliš silná, ale musíme doufat, že v roce 2014 bude ekonomická situace velmi odlišná," řekl Rob Montefusco, obchodník z Sucden.

"Skok ropy téměř na 150 dolarů za barel byl do značné míry založen na těsných dodávkách a rostoucím očekávání ohledně poptávky v Číně a Indii. To pořád ještě přijde," dodal.

"Navíc se teď méně investuje do budoucí produkce, a to kvůli dvojímu tlaku nižších cen a úvěrové tísně, takže v příštích letech by mohly být dodávky ještě těsnější."

Korelace mezi současnou cenou a úrovní očekávanou za pět let bývala mnohem bližší. Od května 2005 až do letošního července rozdíl mezi oběma kontrakty nikdy nepřesáhl 10 dolarů za barel, přičemž průměr činil zhruba 6 dolarů.

Analytici uvedli, že dlouhodobé kontrakty odrážejí také marginální náklady na produkci, tedy cenu za vytěžení barelu ropy v rámci komplexních projektů, jako jsou hlubokovodní vrty u brazilského pobřeží nebo ropné písky v Kanadě.

Větší podíl na světových dodávkách má v budoucnu pocházet z nákladnějších projektů, neboť hodně dostupnějších ložisek s nižšími náklady již bude vyčerpáno.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK