Co týden dal?

28.11.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Pokud si někdo z nás myslel, že už hůř nemůže být, tak ho zpráva OECD z tohoto týdne vyvedla z omylu. Hlavu z písku tak vytáhli i domácí politici, kteří donedávna tvrdili, že Česku nic nehrozí, a na MF se začal připravovat krizový plán ...

Posledních 7 dní ve světě

  • Celkových zásob ropy ve světě je takové množství, že by to mohlo vystačit na nejméně dvě další století, a zemního plynu je zhruba na tři století. Plyne to z posledních odhadů Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Údaje z výroční zprávy agentury naznačují, že katastrofa, kterou měl podle některých teorií vyvolat údajně bezprostředně hrozící "ropný zlom", se odsouvá do poměrně vzdálené budoucnosti.
  • Vláda USA se rozhodla zaplatit 20 miliard dolarů (409 miliard korun) za získání podílu v Citigroup a zaručit se za rizikové úvěry v hodnotě až 306 miliard dolarů (6,25 bilionu korun). Celkové ztráty Citigroup za 12 měsíců od loňského října do letošního září činí 20,2 miliardy dolarů.
  • Slovenský antimonopolní úřad schválil převzetí kontroly nad společností Economia, která prostřednictvím dceřiné firmy Ecopress na Slovensku vydává deník Hospodárské noviny, podnikatelem Zdeňkem Bakalou. Známý finančník, který kromě jiného podniká také v hornictví a energetice, odkoupil českého vydavatele novin prostřednictvím své firmy Respekt Media od německé skupiny Handelsblatt Verlagsgruppe.
  • Pro celé 30členné seskupení vyspělých zemí, k nimž patří i Česká republika nebo Slovensko, čeká OECD v roce 2009 pokles o 0,4 procenta. Ze tří největších mocností utrpí nejhlubší pokles Spojené státy, které již zřejmě sklouzly do recese. Pro země eura OECD čeká v roce 2009 sestup HDP o 0,6 procenta, který vystřídá letošní jednoprocentní růst.
  • Rusko by se mohlo připojit ke snižování těžby ropy Organizací zemí vyvážejících ropu (OPEC) s cílem podpořit ceny této klíčové suroviny. Uvedl to ruský ministr energetiky Sergej Šmatko. Podle analytiků by však bylo uskutečnění takovéhoto kroku pro Moskvu komplikované. Nečlenské země se naposledy ke snížení produkce kartelem OPEC připojily v roce 2002. Rusko, Mexiko a Norsko tehdy omezily těžbu poté, co se ceny ropy propadly pod 20 dolarů za barel, připomíná agentura Reuters.
  • Polská centrální banka nečekaně snížila hlavní úrokovou sazbu na 5,75 procenta. Polská inflace v říjnu zpomalila na 4,2 procenta ze zářijových 4,5 procenta, stála však stále vysoko nad cílem banky stanoveným na 2,5 procenta.
  • Bývalý šéf Fedu Volcker povede Obamův ekonomický poradní výbor. Volckerův výbor pro zotavení ekonomiky je třetí podobnou institucí, jejíž rady bude Obama využívat. Už v pondělí oznámil, že v čele Národní ekonomické rady bude stát bývalý Clintonův ministr financí Summers. Do čela Rady ekonomických poradců Bílého domu, který pro prezidenta připravuje podklady pro rozhodování, nominuje Christinu Romerovou.
  • Automobilky dostanou pět miliard eur na vývoj "zelených" aut. Vyplývá to ze záchranného balíku, který schválila Evropská komise. Peníze mají být společným příspěvkem EU, členských států, EIB a průmyslu. Záchranný plán pro hospodářství EU ovšem v tomto případě počítá i s dalšími opatřeními.
  • Americké ministerstvo financí koupilo akcie AIG. Suma, za kterou MF společnost odkoupí, činí 40 miliard dolarů. Tyto prostředky půjdou z amerického vládního záchranného balíčku určeného ke stabilizaci finančních trhů v hodnotě 700 miliard dolarů (téměř 14 bilionů Kč). Propad důvěry spotřebitelů v ekonomiku unie a eurozóny sice není tak velký, ale pohybuje se výrazně pod dlouhodobým průměrem. S nejhorší krizí důvěry v hospodářství země se potýkají v Británii, Polsku, Německu a Nizozemsku.
  • Kvůli krizi, která negativně ovlivňuje celé evropské hospodářství, klesla důvěra spotřebitelů  v listopadu až na nejnižší úroveň od roku 1985, přičemž v eurozóně je na nejnižší úrovni od srpna 1993. Propad důvěry spotřebitelů v ekonomiku unie a eurozóny sice není tak velký, ale pohybuje se výrazně pod dlouhodobým průměrem. S nejhorší krizí důvěry v hospodářství země se potýkají v Británii, Polsku, Německu a Nizozemsku.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Poslední šance získat dárek!
Již pouze tento týden můžete ke smlouvě o stavebním spoření získat tašku a osušku s logem Modré pyramidy. Tento dárek je poskytován ke všem smlouvám, které jsou sjednány od 1.11. do 30.11.2008 včetně u Modré pyramidy stavební spořitelny, s cílovou částkou ve výši nejméně 150.000 Kč. Akční nabídka se vztahuje i na Spoření Mopísek a Spoření Mopy Junior.
Od Finance.cz získáte ještě navíc 900 Kč za sjednání smlouvy on-line.

 Uzavřít  smlouvu on-line!

 

Posledních 7 dní doma

  • Domácnosti, kterým dodávají elektřinu ČEZ nebo Pražská energetika, od ledna zaplatí o 9,9 procenta více než letos. Zákazníkům společnosti E.ON, která dodává elektřinu na jihu Čech a Moravy, se ceny zvýší o 16,4 procenta.
  • RM-SYSTÉM se od 1.12.2008 mění na burzu. Přímý přístup na burzu RM-SYSTÉM bude umožněn pouze licencovaným obchodníkům a také individuálním investorům. Ostatní investoři, kteří nesplňují podmínky pro přímý přístup na burzu RM-S již od 1.12.2008 nebudou moci obchodovat přímo prostřednictvím RM SYSTÉM české burzy cenných papírů (tj. aplikace Wobchod nebo RM S/Internet), ale budou muset využít služeb licencovaného obchodníka s cennými papíry.
  • Gumotex tento týden zastavil výrobu pro Škodu. Reaguje tak na snížené odběry od mladoboleslavské automobilky Škoda, která už také dvakrát zastavila výrobu. Odstávka se týká asi 150 ze 370 zaměstnanců divize vyrábějící autopříslušenství, výroba součástek pro automobilku TCPA v Kolíně pokračuje podle plánu. Další odstávka výroby pro škodovku začne 19. prosince a potrvá do 5. ledna.
  • Bankou roku se poprvé stala Raiffeisenbank. Pozici nejdůvěryhodnější banky, o které rozhoduje na rozdíl od banky roku veřejnost, obhájila Česká spořitelna. Nejdynamičtější bankou se pak stala mBank, která vstoupila na český trh před rokem a s počtem více než 160.000 klientů se stala již šestou největší. Dlouhodobé zvyklosti se měnily i u pojišťoven, kde vyhrála Kooperativa a přerušila tak letité kralování České pojišťovny. Nejdynamičtější pojišťovnou se stala pojišťovna Direct, která uspěla s konceptem postaveným na přímých pojišťovacích kanálech.
  • Senát podle očekávání jednomyslně schválil ve zrychleném řízení novelu bankovního zákona, kterou vláda reaguje na důsledky světové finanční krize. Nově budou pojištěny vklady až do částky 50.000 eur, což je asi 1,25 milionu korun. Dosud je tento limit poloviční. Novela počítá také s tím, že nově bude pojištěn celý vklad, zatímco nyní je jen z 90 procent. Náhrady by v případě pádu banky jejím klientům vyplácel Fond pojištění vkladů, do kterého finanční ústavy přispívají. Novela, kterou nyní dostane k podpisu prezident Václav Klaus, začne platit dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů.
  • Výdaje firem za reklamu na internetových serverech se v říjnu proti předchozímu měsíci zvýšily téměř o 12 procent. Nejvíce za reklamu na internetu v říjnu utrácel Vodafone, který zaplatil 12,5 milionu korun. Následuje Sazka s útratou 8,7 milionu a Česká spořitelna s výdaji 5,7 milionu Kč.
  • Standard & Poor's potvrdila Česku hodnocení závazků v cizí měně na "A" a v domácí měně na "A+". Výhled pro změnu ratingů je stabilní, uvedla agentura ve čtvrteční zprávě.
  • Realitní trh meziročně poklesl o 30 pct. Útlum je nejvíce patrný u nemovitostí ve střední cenové kategorii mezi dvěma a šesti miliony korun. Mírný pokles cen může údajně přijít u některých panelových bytů, které jsou například špatně přístupné městskou dopravou. Naopak majitelé bytů v centrech měst nebo v dobře dostupných rezidenčních čtvrtích se mohou i nadále těšit z růstu hodnoty svého majetku.
  • Vláda připravuje záložní plán pro případ, že by růst ekonomiky v příštím roce zpomalil pod dvě procenta. Snížení růstu ekonomiky příští rok pod dvě procenta předpovídá Česku aktuální zpráva Mezinárodního měnového fondu. Podle Evropské komise růst české ekonomiky zpomalí v roce 2009 na 3,6 procenta. Česká národní banka snížila v prognóze odhad růstu HDP v příštím roce na 2,9 procenta, podle ministerstva financí HDP poroste v roce 2009 o 3,7 procenta.
  • Češi letos navzdory finanční krizi a rostoucím životním nákladům utratí za vánoční nákupy více peněz než loni. S blížícím se Štědrým dnem pak lidé podle obchodníků vybírají drobnější dárky, jako jsou knihy, kosmetika či různé laskominy, a plní nákupní vozíky potravinami na vánoční stůl. V předvánočním období roste poptávka po luxusních potravinách, vínu i silnějších a dražších pivech.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Nastává období, kdy se vyhláškami ministerstev mění nejrůznější sazby daňového systému. Prvním takovým případem je zahraniční stravné. V daňovém centru jsme vystavili základní náhrady zahraničního stravného pro rok 2009.
  • Na stránkách Finance.cz se můžete pravidelně setkávat s investičními profily společností, které pro vás připravujeme se společností FINANCE Zlín, a.s. Pokud se zajímáte o investování a kapitálové trhy, pak vám mohou tyto informace pomoci při orientaci v investičních příležitostech a rozhodování při jejich výběru. Investiční profily jsou průběžně doplňovány a aktualizovány. Nový aktuální profil se týká společnosti Q-CELLS AG.
  • PRIBOR je mezibankovní úroková sazba, za kterou si banky navzájem poskytují úvěry na českém mezibankovním trhu. Je tedy třeba klíčová pro výši úroků u hypotečních úvěrů. PRIBID představuje průměrnou úrokovou sazbu, za kterou si české banky mohou ukládat peníze u jiných českých bank. Obě sazby naleznete každý den nově i na Finance.cz.
  • V době Vánoc je bez pořádných úspor těžké vyjít s financemi. Ke slovu přicházejí kontokorentní úvěry či povolené debety, které pomohou rozložit finanční zátěž třeba do dvou měsíců. Aktualizovali jsme pro vás jejich přehled.


Fintriky

Kde najít peníze na Vánoční dárky, řeší snad každý. Způsobů, jak financovat každoroční nákupní horečku, je několik. Postupně jsme vám představili kontokorentní úvěr, kreditní karty, spotřebitelský úvěr a nákup na splátky.


Anketa

Přestože za každou druhou smrt dítěte v České republice může úraz, více než polovina dětí není kvalitně pojištěna. Česká republika se navíc dlouhodobě řadí mezi evropské státy s nejvyšším počtem dětských úrazů. Mají vaše děti uzavřené úrazové pojištění?

  • Ne, pojištění se nevyplatí - 48 %
  • Ano, úrazová pojistka pro dítě je základ - 52 %

Autor článku

Karel Pospíšilík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU