Slovensko změnilo zákon, aby nemuselo platit odškodné za Tipos

28.11.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 28. listopadu (ČTK) - Slovenský parlament dnes schválil zákon, který státu umožní prozatím nevyplácet českému podnikateli miliardové odškodné za prohraný soudní spor národní loterijní společnosti Tipos. Změna sněmovnou prošla den po tom, co ji schválila vláda. Předlohu dnes podepsal i prezident Ivan Gašparovič, účinnosti zákon nabude hned po zveřejnění ve Sbírce zákonů.

Tipos mezitím přibližně 490 milionů slovenských korun (asi 407 milionů Kč) z celkových dvou miliard vyplatil. Slovenská opozice připisuje zodpovědnost za případ ministrovi financí Jánovi Počiatkovi a podala návrh na jeho odvolání.

Tipos, jehož jediným akcionářem je ministerstvo financí, měl s pomocí státu zaplatit peníze kyperské společnosti českého podnikatele Radovana Vítka do konce tohoto měsíce. Podle ministerstva to předpokládá dohoda, kterou Tipos s Vítkem uzavřel, aby se vyhnul dalším soudům.

Soudní spor Tiposu vznikl pro údajné zneužití know-how společnosti Sportka, Tipos spor prohrál u Nejvyššího soudu v srpnu. Pohledávku Sportky vůči Tiposu odkoupila právě Vítkova firma.

Novela Občanského soudního řádu posiluje pravomoci generálního prokurátora při podávání mimořádného dovolání vůči verdiktu soudů. Generální prokurátor Dobroslav Trnka podle slovenských médií mimořádný opravný prostředek v případě Tiposu využije. Podle dnes schváleného zákona nebude muset svůj podnět hned zdůvodnit a zároveň se na rozdíl od současnosti automaticky pozastaví vykonatelnost soudního rozhodnutí, pokud o to požádá.

Rozhodnutí parlamentu ale možná přišlo pozdě a Slovensko se finanční ztrátě nemusí vyhnout, řekl novinářům bývalý ministr spravedlnosti a poslanec opozičního KDH Daniel Lipšic. "Otázkou je, zda dovolací řízení má svůj význam, jestliže soudní rozhodnutí už bylo následně nahrazeno novým závazkem vyplývajícím ze smlouvy," řekl.

Dohoda byla podle dřívějších Počiatkových slov nejlepší možností, jak uzavřít prohraný soudní spor. Pokud ji ale v současnosti slovenská strana vypoví, Vítkova firma může požádat její plnění prostřednictvím soudů, řekl Lipšic.

Návrh novely zákona podle očekávání podpořila i opozice a hlasovalo pro něj všech 139 přítomných poslanců. Zástupci tří opozičních stran SDKÚ-DS, KDH a SMK ale zároveň dnes podali návrh na odvolání ministra Počiatka, jemuž mimo jiné vyčítali, že se nesnažil iniciovat vůči rozhodnutí Nejvyššího soudu proti Tiposu mimořádné dovolání a místo toho byla uzavřena dohoda s Vítkem, v které se stát této možnosti zřekl.

"Ministr financí nedostatečně chránil občany. Kauza dvou miliard korun, které měly odejít ze Slovenska na Kypr k tíži všech daňových poplatníků, je tou poslední kapkou," řekl ČTK poslanec Július Brocka (KDH). Koalice naopak v minulosti tvrdila, že dlouholetý spor Tiposu měla vyřešit předchozí vláda.

Opozice ale v parlamentu nemá k odvolání Počiatka dost hlasů. Ministra se opoziční strany snažily letos neúspěšně sesadit i v červnu kvůli podezření, že předčasně vyzradil informace o změně středního kurzu koruny vůči euru, na čemž prý vydělaly finanční skupiny. Počiatek podezření odmítl.

Původně se počítalo, že Tipos vyplatí z vlastních zdrojů půl miliardy Sk a stát firmě na úhradu celého závazku půjčí zbylých 1,5 miliardy Sk. Tipos už podle ministra navzdory dnešnímu hlasování v parlamentu část svého závazku vyplatil. Uhradil ze svých zdrojů odškodné 400 milionů za know-how a uhradil soudní výlohy," řekl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK