Dnes naposledy se smí prodávat burčák

30.11.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 30. listopadu (ČTK) - Dnešek je posledním dnem, kdy lze v Česku prodávat burčák. Zákonem povolená doba prodeje burčáku, který je ve vinařských zemích víceméně raritou, začala 1. srpna a končí 30. listopadu. Počet prodejců, kteří burčák protizákonně ředí vodou či jinak porušují předpisy, v posledních letech klesá. Česká obchodní inspekce (ČOI) letos provedla celkem 11 kontrol, pochybení ale nezjistila žádné. Loni přitom odhalila nedostatky u 20 ze 47 kontrolovaných prodejců. ČTK to dnes řekla ředitelka Jihomoravského inspektorátu ČOI Jarmila Vašulková.

Inspektoři se zaměřili především na přítomnost ověřené výčepní nádoby, správné označení cen, vydávání účtenek a umístění textu o zákazu prodeje alkoholických nápojů nezletilým. Právě v těchto povinnostech chybovali loni prodejci nejčastěji; kvalita nápoje byla ve většině případů dobrá.

Méně hříšníků než loni odhalila letos také Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Inspektoři provedli několik set kontrol prodejců po celé zemi, po senzorickém posouzení u některých z nich odebrali zkušební vzorky. V první sérii testů inspekce analyzovala 27 vzorků, ředěný burčák odhalila ve čtyřech případech. V minulém roce neobstálo v testech 14 z 62 odebraných vzorků, o rok dříve šest ze 47 burčáků. Se všemi prodejci zahájila inspekce správní řízení.

Burčák, tedy kvasící mošt z vylisovaných hroznů, lze v Česku nabízet pod tímto názvem pouze v případě suroviny sklizené a zpracované na území České republiky. Při použití importovaných hroznů jde o "částečně zkvašený hroznový mošt". Dovážet hrozny do EU z třetích zemí pro výrobu vína nebo burčáku je zakázáno úplně.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK