iHNed: Firma Edbusy žádá po ČR v arbitráži 1,7 miliardy Kč

30.11.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. listopadu (ČTK) - Společnost Edbusy, kterou půl roku vyšetřuje policie kvůli podezření, že podváděla klienty, požaduje po České republice odškodnění 1,7 miliardy korun. Uvedl to dnes server iHNed.cz. Brněnské firmě policie obstavila účty a další majetek a společnost se teď kvůli tomu, jak dlouho se celá věc vleče, obrátila na arbitráž.

"V pátek jsme podali uplatnění nároku na odškodnění ministerstvu spravedlnosti," řekl právní zástupce Edbusy.

Podle dřívějšího vyjádření mluvčího protikorupční policie Romana Skřepka společnost "chtěla lidi připravit o peníze". Požadovala od klientů desetitisícové zálohy, za něž jim slibovala výhodné půjčky v řádech statisíců. Před postupem Edbusy varovala i Česká národní banka, firmě zakázaly na svém území činnost i maďarské úřady. Někteří klienti Edbusy si stěžovali na to, že zaplatili zálohu, ale půjčku zatím nemají.

Majitel firmy Martin Žouželka to v tisku značil za nepochopení jeho systému financování klientů.

Státní úředníci jsou opatrní v komentování nového případu, ze kterého může vzejít další povinnost státu platit miliardy. "Hlavně se nesmí věc podcenit v samém začátku. To se stalo v případě Diag Human, kde ze sporu o 40 milionů vyrostla kauza za miliardy," řekl Radek Šnábl, jenž má na ministerstvu financí arbitráže na starost.

Stát už v arbitrážích prohrál přes 20 miliard korun. Například v létě arbitři rozhodli, že stát má zaplatit za zmařený obchod s krevní plazmou v kauze Diag Human 8,33 miliardy korun. Ještě dříve na státu kvůli televizi Nova vysoudila americká CME deset miliard. A letos dostala přes 3,5 miliardy japonská Nomura.

Riziko přitom hrozí u více než desítky dalších arbitráží, v nichž jde opět nejméně o desítky miliard korun. Například bývalí vlastníci lesnické společnosti CE Wood požadují po státu bezmála pět miliard korun. Obě strany nyní podle Šnábla zahájily intenzívní jednání, napsal iHNed.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK