Třetí čtvrtletí přineslo členům USF stagnaci v prostředí prohlubující se nejistoty

02.12.2008 | , USF
Tiskové zprávy


Finančně poradenské domy sdružené v Unii společností finančního zprostředkování a poradenství (USF ČR) zprostředkovaly ve třetím kvartálu roku 2008 finanční produkty v celkové hodnotě 3 060 738 tis. Kč. Tento výsledek představuje mírný pokles oproti předcházejícímu čtvrtletí (– 2,14 %), oproti čtvrtletí prvnímu se však podařilo zprostředkovaný objem navýšit o 0,35 %.

Celkově se v rámci jednotlivých produktových skupin nejvýrazněji projevilo chronické zpomalení u hypoték, které mezikvartálně oslabily o 1,95 %, meziročně pak dokonce o 9,38 %. Naopak u zbylých dvou sledovaných produktových skupin došlo sice oproti předcházejícímu čtvrtletí k poklesu (o 5,38 % u investičních produktů a o 3,16 % u produktů životního pojištění), v meziročním srovnání se nicméně podařilo udržet růstovou tendenci (nárůst o 13,22 % u investic, resp. o 7,42 % u živ. pojištění).

Určitou stagnací se projevoval rovněž vývoj u počtu pracovníků členů USF, tedy podřízených pojišťovacích zprostředkovatelů a investičních zprostředkovatelů druhé úrovně (postupně přecházejících na vázané zástupce). Jak ukazuje i následující graf, jejich počet se v průběhu posledních dvou čtvrtletí téměř nezměnil, ovšem od založení Unie v roce 2006 je patrný bouřlivý rozvoj (nárůst o 67,91 % u PPZ, o 114,21 % u IZ2).

Clipboard01_5.jpg

Pokud jde o produktivitu vázanou na jednotlivé zprostředkovatele a poradce, zde došlo ke stagnaci či mírnému poklesu u všech kategorií a to jak mezikvartálně, tak meziročně, což ilustruje následující graf č. 2 a přehled statistik v závěru zprávy.

 

Clipboard02_5.jpg

 

Ing. Igor Bielik, předseda představenstva USF, k dosaženým výsledkům poznamenává: „Jsme svědky určitého dopadu vývoje na světových finančních trzích na český finanční trh, který má své konsekvence i v oblasti distribuce finančních produktů. Zpomalení u hypotečních úvěrů je kupříkladu klasickým „dítětem“ krize ve Spojených státech, kdy české bankovní domy, ale i jednotliví zprostředkovatelé a poradci, přehodnocují svůj dosavadní přístup k jejich poskytování s cílem nepřipustit destabilizaci finančního systému, jaká propukla na anglofonních trzích. Na úrovni USF se situací intenzivně zabýváme a zvažujeme jednotlivé alternativy budoucího vývoje.“

Ing. Michal Pyšík, místopředseda představenstva USF, dodává: „Za vývojem produktivity jednotlivých poradců a pracovníků je nutno vidět především dozvuky určitého ochlazení u hypotečních úvěrů. Tím došlo k oslabení tradičních „cross-sellingových“ vazeb a k nezbytné restrukturalizaci produktových portfolií, která je nutno přizpůsobit novým podmínkám. V této souvislosti jsou zásadním faktorem potřeby klientů, které se ovšem v čase mění, stejně jako nabídka jednotlivých finančních produktů. Nicméně právě ve vytváření dokonalého souladu mezi těmito dvěma veličinami spočívá přidaná hodnota finančního poradenství. Stále je však produktivita poradců sdružených v USF ČR více jak dvojnásobná v porovnání s průměrem trhu.“

 

Celkově zprostředkovaný obrat (tis. Kč)
Investice 694 756
Životní pojištění 187 302
Hypoteční úvěry 1 828 930

 

Celkový počet smluv (Ks)
Investice 4781
Životní pojištění 14 735
Hypoteční úvěry 948

 

Počet zprostředkovatelů
Počet PPZ 2522
Počet IZ2 1373

 

Produktivita zprostředkovatelů (tis. Kč/poradce)
Investice 506
Životní pojištění 74
Hypoteční úvěry 725

 

Celkově zprostředkovaný obrat – historicky (tis. Kč)
Investice 8 146 015
Životní pojištění 8 110 368
Hypoteční úvěry 26 696 802

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy