Vliv finanční krize na současný vývoj výkaznictví firem

08.12.2008 | , Ernst & Young
Tiskové zprávy


Společnosti musí včas reagovat na změny v hodnotě majetku, hlavní výzvy je totiž teprve čekají.

Zpomalení ekonomického růstu a pokračující globální finanční krize mají u řady firem negativní dopad na hodnotu jejich investic a majetku. Důvodem je zpravidla přehodnocení obchodních plánů, které byly stanoveny v předchozích letech za zcela odlišných, podstatně lepších ekonomických podmínek. Společnosti se musí připravit a včas reagovat na změny v hodnotě všech těchto aktiv, včetně goodwillu. A to nejen z čistě ekonomického a strategického hlediska, ale i z pohledu finančního výkaznictví, které je zásadním faktorem kredibility pro investory a věřitele.

Společnosti, které vykazují podle mezinárodních účetních standardů IFRS nebo českých účetních standardů, by v současné době neměly opomenout důkladné testování majetku na znehodnocení.

Globální finanční krize má dopad na řadu parametrů, které ovlivňují reálnou hodnotu aktiv a ukazují na znehodnocení majetku. Mezi nejdůležitější ukazatele, které jsou spojeny s vývojem hodnoty aktiv, patří tempo růstu HDP, zvyšování úrokových měr a snižování ziskových marží,“ říká Vladislav Severa, vedoucí partner transakčního poradenství Ernst & Young.

Standardy IFRS vyžadují, aby společnosti pravidelně a detailně sledovaly všechny náznaky možného snížení hodnoty aktiv, které zahrnují například zhoršení ekonomické situace podniku, nižší využití aktiva něž bylo původně plánováno či očekávanou restrukturalizaci činnosti společnosti. Pokud takový náznak existuje, je třeba provést přezkoumání hodnoty aktiv v plném rozsahu a na jeho základě odhadnout takzvanou zpětně získatelnou částku aktiva,“ vysvětluje Martin Skácelík, Executive Director Ernst & Young pro služby IFRS.
V případě goodwillu musí společnosti provádět test snížení hodnoty každoročně i v případech, kdy žádné indikátory možného snížení hodnoty nebyly identifikovány. V případech, kdy je hodnota zjištěná testem nižší než účetní hodnota, musí účetní jednotka promítnout tuto skutečnost okamžitě do svých finančních výkazů.

„Je důležité, aby společnosti na výsledky testování znehodnocení aktiv ve správný čas reagovaly, a to důslednými ekonomickými opatřeními, ale také poctivým a věrným zobrazováním skutečné situace ve finančním výkaznictví. Jedině za těchto podmínek neztratí totiž podnik kredibilitu u investorů a věřitelů,“ dodává Severa.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy