FAKTOGRAFIE-Klíčová data a komentáře před jednáním ČNB o sazbách

17.12.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Česká národní banka (ČNB) ve středu projednává inflační zprávu a následně rozhodne o nastavení měnové politiky...

...

O sazbách bude jednat pouze šest členů bankovní rady. Na jednání bude chybět Pavel Řežábek.

Následují klíčové údaje z ekonomiky a poslední komentáře členů bankovní rady:

OČEKÁVÁNÍ TRHU

Všech 15 analytiků oslovených v minulém týdnu Reuters očekávalo uvolnění měnové politiky, z toho 10 předpokládalo pokles dvoutýdenní repo sazby o 50 bazických bodů ze současné úrovně 2,75 procenta, tři dávali šanci snížení o 25 bazických bodů a zbylí dva poklesu o 75 bazických bodů [ID:nKRU524434].

PRO PŘEDPOVĚDI ANALYTIKŮ KLIKNĚTE NA <CZ/ECON19>

CHRONOLOGIE POSLEDNÍCH KOMENTÁŘŮ ČLENŮ RADY * Viceguvernér Miroslav Singer 14.listopadu uvedl pro server www.patria.cz, že očekává další snižování sazeb, ale neví, jak dramatické. "Vývoj je hodně dramatický a tažený vývojem v jiných zemích," uvedl [ID:nWLB3766]. * Členka rady Eva Zamrazilová také 14.listopadu uvedla na www.patria.cz, že si nedokáže představit scénář, který by ji donutil hlasovat pro snížení sazeb na 2,0 pct [ID:nWLB3797]. * Guvernér Zdeněk Tůma řekl 3.prosince na finanční konferenci, že ČNB v nejbližší době zřejmě nepřekvapí trh podobným krokem, jako bylo listopadové snížení o nečekaně prudkých 75 bazických bodů: "Teď to nevidím, že bychom teď mohli překvapit." [ID:nVOD339977]. * Viceguvernér Mojmír Hampl 4.prosince pro Reuters uvedl, že bude v prosinci hlasovat pro pokles úrokových sazeb, když nevidí argumenty pro jiné rozhodnutí [ID:nVOD454874]. * Podle vyjádření člena rady Roberta Holmana z rozhovoru 8.prosince pro Reuters české sazby pravděpodobně dále klesnou ve stopách světových centrálních bank a díky zpomalující domácí inflaci. Snížení již v prosinci považoval za pravděpodobné, i když neřekl, jak bude on sám hlasovat [ID:nWLA3155].

SOUVISLOSTI * Evropská centrální banka na prosincovém jednání snížila sazby o nečekaně prudkých 75 bazických bodů na 2,50 procenta a poprvé od roku 2005 poslala svoji hlavní sazbu po úroveň české repo sazby. * Naposledy ČNB měnila nastavení měnové politiky začátkem listopadu, kdy snížila sazby o překvapivých 75 bazických bodů. Klíčová repo sazba pro čerpání likvidity z trhu klesla na 2,75 procenta. * ČNB ladí měnovou politiku podle výhledu inflace na příštích 12 až 18 měsíců. * ČNB čeká, že meziroční inflace v třetím čtvrtletí 2009 klesne na 2,3 procenta a o šest měsíců později na 2,0 procenta. * Střed inflačního cíle si centrální banka stanovila na úrovni 3,0 procenta a toleruje odchylku 1 procentní bod na obě strany. * Meziroční inflace v listopadu klesla na 13měsíční minimum 4,4 procenta.

ZAHRANIČNÍ ÚROKY * V Evropě má nižší sazby Švýcarsko (0,50 procenta), Velká Británie (2,0 procenta), Švédsko (2,0 procenta), eurozóna (2,50 procenta) a Slovensko (2,50 procenta). * Ve světových vyspělých zemích jsou nižší úroky než v Česku v Japonsku (0,30 procenta), v USA (0,0 až 0,25 procenta) a v Kanadě (1,50 procenta). * Maďarská centrální banka 8.prosince na mimořádném zasedání snížila hlavní úrokovou sazbu o 50 bazických bodů na 10,5 procenta. * Národní banka Slovenska následovala 9.prosince rozhodnutí ECB a srovnala tamní sazbu s eurozónou. * Polská centrální banka 26.listopadu snížila hlavní sazbu na 5,75 procenta.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK