Šumavský masokombinát Klatovy převezme zřejmě SPIN Plzeň

18.12.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Klatovy 18. prosince (ČTK) - Šumavský masokombinát Klatovy, který nedávno rozdal výpovědi téměř všem 184 lidem, zřejmě od ledna převezme firma SPIN Plus s.r.o. ze skupiny SPIN Plzeň a.s. Od současného provozovatele, firmy Xavergen, si pronajme veškerý movitý i nemovitý majetek a dále patrně obnoví smlouvy s většinou zaměstnanců. Záleží na koncepci současného vedení, které hodláme také převzít, řekl předseda dozorčí rady a majitel SPIN Plzeň Jaroslav Komora.

"Smlouva o podnájmu by měla být podepsána s firmou Xavergen 23. prosince. Jednání jsou ve střední fázi," dodal. Xavergen Říčany má areál podniku, po plzeňském masokombinátu Schneider druhého největšího zpracovatele masa na západě Čech, v pronájmu od a.s. Xaverov. Podle Komory by mohlo pod nového provozovatele přejít 150 až 180 lidí. SPIN Plus bude výhledově přejmenován na Šumavský masokombinát s.r.o., dodal.

Do plzeňské skupiny SPIN patří SP Poběžovice a.s., jeden z největších chovatelů vepřů v Plzeňském kraji, a střední stavební firma Agrostav Horšovský Týn a.s. Zemědělský podnik SP Poběžovice zahájil letos v lednu tříletou stavbu bezodpadového velkochovu prasat za půl miliardy korun, údajně ojedinělého v Evropě. Výstupem chovu pro 1350 prasnic a 10.000 prasat ve výkrmu nebude jen maso, ale také elektřina, teplo, organická hnojiva o další obchodní produkty.

Šumavský masokombinát měl zahájit v lednu dlouhodobou odstávku, výroba masa a uzenin má skončit tento měsíc. Z podniku odchází 184 lidí, 22 jich mělo zůstat. "Důvodem útlumu je podle vedení špatná situace v zemědělství. Lidé dostali výpovědi k poslednímu listopadu," řekla ředitelka úřadu práce Marie Bučková. Podle šéfa masokombinátu Miroslava Votýpky způsobily konec výroby zejména nízké odbytové ceny, k nimž podle něj tlačí výrobce zejména obchodní řetězce. Problémy prohloubila světová finanční krize, která snížila poptávku po mase a výrobcích z něj.

Klatovský masokombinát už dvakrát prošel konkurzem. Poprvé v listopadu 2000. O tři roky později podnik vydražilo odbytové družstvo Centrum Tábor za 87 milionů Kč. Další krach přišel na jaře 2006. Od července 2006 patří podnik drůbežárně Xaverov, která ho pronajala dceřiné společnosti Xavergen. Obě firmy patří do skupiny Agrotrade.

Masokombinát je posledním z velkých západočeských masokombinátů, které fungovaly před rokem 1989. Postupně skončily podniky v Plzni, Lokti na Sokolovsku, Hroznětíně na Karlovarsku a v Chebu. Z velkého podniku v Plané na Tachovsku zůstal jen menší provoz. Dnes fungují v Plzeňském kraji velký masokombinát Schneider a dále střední zpracovatelé Domažlicích, Blovicích, Nýřanech a Třemošné. Řada farmářů vozí hovězí maso za hranice, kde dostanou víc peněz a platby do dvou týdnů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK