Stávka v Maďarsku pokračuje, České dráhy radí cestu odložit

18.12.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. prosince (ČTK) - Stávka na maďarské železnici pokračuje i dnes navzdory některým signálům, že by mohla brzy skončit. Protest tak nadále výrazně omezuje provoz mezinárodních vlaků z České republiky směrem do Maďarska a dále na Balkán. České dráhy proto doporučují pasažérům cestu do Maďarska odložit na klidnější dobu. ČTK o tom informoval Petr Šťáhlavský z tiskového oddělení ČD.

"Podle našich informací mohla stávka skončit nejdříve dnes, kdy se tak skutečně stane ale nevíme," řekl Šťáhlavský. Dálkové vlaky Českých drah proto jezdí pouze v části své obvyklé trasy, konečnou mají provizorně ve slovenské hraniční stanici Štúrovo, kde se otáčejí na cestu zpět do ČR. Celkem jde o pět vlaků denně, čtyři do Budapešti a jeden do Bělehradu.

To však není vše. České dráhy posílají přes Maďarsko také takzvané přímé vozy, které se do cíle své cesty dostanou jako přípoj na několika vlacích. Ve Štúrovu tak končí například také přímé lůžkové vozy do Bukurešti nebo vagony z Moskvy, Varšavy a Krakova, které obvykle míří přes Ostravu do Budapešti.

"Cestujícím do Maďarska nadále doporučujeme svou cestu odložit nebo zvolit náhradní formu přepravy," řekl Šťáhlavský. V případě nutnosti mohou cestující využít náhradní autobusovou dopravu, kterou zajišťují Rakouské spolkové dráhy na trase Vídeň - Budapešť. Další možností jsou spoje soukromé společnosti GySEV, která operuje na rakousko-maďarském pomezí a zajišťuje dopravu do některých míst na západě Maďarska.

Cestující do Chorvatska, Srbska a dále na Balkán by měli podle Šťáhlavského zvolit cestu přes Vídeň, Maribor a Záhřeb a využít pravidelných spojů rakouských, slovinských a chorvatských železnic.

Odborová organizace maďarských železničářů VDSZSZ zahájila stávku nejprve na východě Maďarska, v neděli večer ji ale rozšířila na celou zemi. Odboráři pro své členy chtějí jednak vyšší platy, ale také jednorázovou odměnu z prodeje nákladní přepravy státní železnice MÁV.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK