Průzkum: Na 70 procent firem mění rozpočty na mzdy

18.12.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. prosince (ČTK) - Na 70 procent firem přehodnocuje nebo přehodnotilo své rozpočty na zvyšování mezd v příštím roce. Pokles se proti původním odhadům pohybuje v rozmezí od 17 do 55 procent. Jsou ale i firmy, které měnily rozpočet směrem nahoru. Celkové plánované zvýšení základních mezd na rok 2009 činí nyní v průměru 3,9 procenta. Původní plány ovšem počítaly se zvýšením o šest procent. Vyplývá to z průzkumu společnosti Hewitt Associates.

V plánovaném zvyšování základních mezd lze podle průzkumu vysledovat značné rozdíly podle jednotlivých sektorů průmyslu. Největší pokles v plánovaném zvyšování základních mezd zaznamenal automobilový průmysl. Naopak ve farmaceutickém průmyslu je pokles ve zvyšování základních mezd poměrně malý.

Hewitt Associates dělá standardně průzkum zvyšování mezd v říjnu. Letos se kvůli finanční krizi rozhodla průzkum zopakovat a oslovila stejné společnosti znovu mezi 5. až 11. prosincem. Této aktualizace se zúčastnilo 115 firem. Hewitt Associates, která je největší mezinárodní poradenskou a outsourcingovou firmou na světě, se zabývá problematikou řízení lidských zdrojů. V Česku a na Slovensku pracuje 12 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK