iDnes.cz: Madeta vypoví zemědělcům smlouvy na dodávky mléka

19.12.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. prosince (ČTK) - Největší tuzemská mlékárna Madeta chce vypovědět dodávky desítek tisíc litrů mléka denně od zemědělců. Důvodem je snížení odbytu mléčných výrobků. Informoval o tom server iDnes.cz s odkazem na televizi Z1. Zemědělci chtějí na snížení dodávek mléka reagovat stávkou ve všech regionech.

Agrární komora upozornila, že místo propagační akce na prodej mléčných výrobků, které ohlásila na polovinu ledna, vyjedou do ulic traktory a další zemědělská technika. "My mezi svátky budeme jednat a budeme hledat nějaké řešení. Ale řešení žádné není," řekl podle serveru iDnes prezident Agrární komory Jan Veleba.

Mlékařské družstvo Střed, které o smlouvách s mlékárnou vyjednává, uvedlo, že jde o desítky tisíc litrů denně, které již nechce Madeta odebírat. Ukončení smluv se má týkat především malých farem. "Některé mléko může zůstat od 1. ledna příštího roku venku u zemědělců," řekl k tomu Zdeněk Houška z Mlékařského a hospodářského družstva JIH.

Generální ředitel Madety Milan Teplý se nechtěl k ukončení smluv s některými zemědělci podle Z1 vyjádřit. Sdílnější nebyla ani mluvčí Madety Barbora Daňková. "V tuto chvíli na to nikdo z vedení není schopen reagovat. Oficiálně se k tomu vyjádříme v pondělí," řekla.

Agrární komora dnes původně uvedla, že bude v polovině ledna rozdávat české mléčné výrobky před obchodními řetězci s největším podílem zahraničních mléčných produktů. Zemědělci tak chtěli upozornit na problémy tuzemského trhu s mlékem a praktiky obchodních řetězců.

"Akce mají za úkol upozornit veřejné mínění, upozornit politiky i vládu, že je tady obrovský problém, a tím je zhroucení trhu s mlékem," uvedl Veleba. Současné výkupní ceny mléka jsou podle zemědělců nerentabilní a mohou vést k likvidaci chovů hovězího dobytka.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK