Americké akcie v pondělí klesly

30.12.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. prosince (ČTK) - Americké akcie na počátku nového týdne oslabily. Trh stáhla dolů hlavně chemická společnost Dow Chemical, protože Kuvajt oznámil, že se kvůli prohlubující globální recesi stahuje ze společného podniku s touto firmou. To by mohlo ohrozit plánované spojení se společností Rohm & Haas. Ztráty zmírnil růst energetických firem podpořený zdražením ropy o šest procent kvůli napětí na Blízkém východě.

Hlavní index Dow Jones v pondělí klesl o 31,62 bodu, tedy 0,37 procenta, na 8483,93 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 3,38 bodu, čili 0,39 procenta, na 869,42 bodu. Index technologického trhu Nasdaq ztratil 19,92 bodu, neboli 1,3 procenta, a uzavřel na 1510,32 bodu.

Nasdaq táhly dolů také velké technologické společnosti, včetně firem BlackBerry, která oslabila o pět procenta, a Cisco Systems. Akcie Cisco ztratily 1,6 procenta.

Největší procentní ztráty zaznamenaly Dow Chemical a Rohm & Haas. Akcie Dow klesly o 19 procent a Rohm & Haas o 16,1 procenta. Analytici upozorňují, že pokles zhoršil nízký objem obchodů. Slabé obchodování očekávají až do konce letošního roku.

Dolar v pondělí zvrátil původní ztráty způsobené napětím na Blízkém východě a uzavřel vůči euru se ziskem. Konflikt původně vyvolal zájem hlavně o švýcarský frank a zlato a také tzv. komoditní měny, jako jsou australský a kanadský dolar, což pomohlo nahoru i euru. Odpoledne v New Yorku se však zájem investorů změnil a dolar opět nabral na síle. Objem obchodů však byl nízký.

V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o 0,6 procenta na 1,3977 USD, když během dne stouplo až na 1,4361 USD. K jenu však dolar oslabil o 0,2 procenta na 90,55 JPY. Britská libra vůči euru opět klesla na nový rekord 0,9799 GBP a dále se tak přiblížila paritě k euru. K dolaru pak byla nejníže za šest let, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK