Kerkorian prodal veškeré své akcie Fordu

30.12.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. prosince (ČTK) - Známý investor a miliardář Kirk Kerkorian prodal veškeré své akcie v problémové americké automobilce Ford Motor Co. Ukončil tak svoji investici do automobilky, která ho stála stovky milionů dolarů. Uvedla to v noci na dnešek Kerkorianova investiční společnost Tracinda.

Kerkorian navýšil v červnu svůj podíl až na 6,49 procenta. V té době zaplatil za jednu akcii 7,1 dolaru. Jeho investice byla považována za vyjádření důvěry v budoucnost podniku.

V říjnu však oznámil prodej akcií a postupně snížil svůj podíl pod pět procent. Průměrná prodejní cena akcií tehdy byla 2,43 dolaru. Nyní prodal zbývajících 4,89 procenta akcií, bližší informace o ceně však nebyly zveřejněny. Od počátku letošního roku akcie Fordu oslabily o 66 procent a v pondělí uzavřely na 2,22 USD.

Ford minulý měsíc oznámil, že ve třetím čtvrtletí letošního roku hospodařil se ztrátou 129 milionů dolarů (2,4 miliardy Kč). Podle analytiků je Ford ze tří hlavních detroitských automobilek nejlépe schopen odolat poklesu odvětví. Automobilka již dříve uvedla, že nebude potřebovat ke svému přežití peníze od vlády.

Kerkorian se vyjádřil, že se hodlá zaměřit na investice do jiných oblastí jako kasin, hotelů, ropných a plynárenských firem. Tracinda vlastní mimo jiné majoritní podíl v provozovateli kasin a hotelů MGM Mirage, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK