Vzdělaným Čechům se od Nového roku otvírá německý pracovní trh

30.12.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 30. prosince (zpravodaj ČTK) - Češi s vysokoškolským diplomem si mohou od Nového roku v Německu hledat práci jako rovnocenní uchazeči bez nutnosti žádat o pracovní povolení. Největší německá ekonomika se totiž od 1. ledna otvírá vzdělaným zájemcům o zaměstnání z osmi středoevropských a pobaltských států, které vstoupily do Evropské unie v roce 2004.

Německá vláda se rozhodla pozvat na svůj pracovní trh vzdělané pracovníky v červenci, kdy přijala příslušný "akční plán", jenž má Německu především zajistit vysoce kvalifikované pracovníky ze zahraničí. Spolková republika jich totiž má v některých oborech nedostatek.

Od 1. ledna už německé pracovní úřady tyto uchazeče o práci nebudou znevýhodňovat oproti těm domácím. Němečtí zaměstnavatelé přitom dosud museli v případě zájmu o dané pracovní místo dát přednost německému občanovi, pokud splňoval kvalifikační předpoklady.

Schválená koncepce ovšem předpokládá úplného vyčerpání možnosti ochrany německého pracovního trhu, což předpokládá její prodloužení o další dva roky do konce dubna 2011. Bariéry se nadále týkají většiny českých, slovenských či polských občanů, kteří se jen vyučili nebo mají střední školu.

Německá kancléřka Angela Merkelová na posledním summitu EU odmítla naděje Prahy brzké úplné otevření německého pracovního trhu. "Nemůžeme na 100 procent naplnit přání Čechů," potvrdila krátce před začátkem nového roku, s nímž se shodou okolností Česká republika ujímá na půl roku předsednictví Radě EU, a to pod heslem "Evropa bez bariér". Praha o zrušení překážek na pracovních trzích ve starých zemí unie usiluje dlouhodobě.

Není vyloučeno, že i během následujícího dvouletého období by německá vláda mohla ochranná opatření zmírnit alespoň pro určitou profesní skupinu. Nebylo by to poprvé. Na nedostatek kvalifikovaných sil ve strojírenství takto reagovala německá vláda už na podzim roku 2007 otevřením pracovního trhu pro elektroinženýry či odborníky v automobilovém průmyslu.

Spokojeni s nynějším rozsahem uvolnění bariér nejsou němečtí živnostníci. Podle nich by se mělo Německo na východ otevřít přinejmenším také mladým uchazečům o vyučení. Jejich nedostatek je přitom údajně problémem hlavně na východě Německa.

O prodloužení ochrany pracovního trhu požádá kromě Německa pravděpodobně už jen Rakousko. I Dánsko už totiž potvrdilo, a Belgie naznačila, že se uplatňování výjimky ze zásady volného pohybu pracovníků vzdají.

Německou žádost ještě musí formálně schválit Evropská komise. Ta přitom v polovině listopadu vybídla země Evropské unie, aby co nejdříve otevřely svůj pracovní trh lidem ze všech členských států. Obavy, že po rozšíření EU zaplaví staré členské státy zástupy pracovníků z nových členských států, se podle ní nenaplnily.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK