Listopadová sledovanost televize byla nejnižší za šest let

30.12.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. prosince (ČTK) - Lidé letos v listopadu sledovali televizní programy ve srovnání se stejnými měsíci nejméně času od roku 2002, a to jak přes celý den, tak v hlavním večerním čase označovaném jako prime time. Vyplývá to z měsíční zprávy Asociace televizních organizací (ATO) a peoplemetrového měření agentury Mediaresearch, které dnes ATO zveřejnila. Z výsledků také vyplývá, že listopadový podíl ČT2 na sledovanosti přes celý den byl nejnižší za několik posledních let, naopak Nova zaznamenala v prime time letošní maximum.

Lidé se v průměru dívali na televizi tři hodiny a 30 minut každý listopadový den, zatímco loni to bylo o tři minuty více. V listopadových měsících v letech 2002 až 2006 se tato doba pohybovala od tří hodin a 32 minut předloni po čtyři hodiny a 12 minut před šesti lety.

Z hlavního večerního času mezi 19:00 až 23:00 věnovali lidé v listopadu sledování televize hodinu a 32 minut. Loni v listopadu to bylo hodinu a 36 minut, ve stejných měsících v letech 2002 až 2006 se tato doba nacházela v rozmezí od hodiny a 39 minut předloni po hodinu a 48 minut před šesti lety.

Ve srovnání s letošním říjnem průměrná doba sledování televize stoupla, a to přes celý den o devět minut a večer o minutu. To odpovídá pravidelnému trendu, kdy se s nastupujícími podzimními a zimními měsíci tato doba prodlužuje a naopak s nástupem jara a léta zkracuje.

V podílech na sledovanosti jednotlivých celoplošných stanic přes celý den zaznamenala proti říjnu největší pokles ČT2. Její podíl klesl o osm desetin bodu a sledovalo ji v průměru šest lidí ze sta u obrazovek, což je nejméně podle údajů ČTK od ledna 2005.

Podíl ČT1 na celodenní sledovanosti v listopadu naopak meziměsíčně stoupl o dvě desetiny na 21,2 procenta, podíl Novy pak o osm desetin na 39,3 procenta. Prima naopak zaznamenala pokles, a to o čtyři desetiny na 17,6 procenta.

Podíl Novy v hlavním večerním čase v listopadu oproti říjnu stoupl o devět desetin bodu a sledovalo ji v průměru 44 lidí z každé stovky u obrazovek. To je nejvíce nejen letos, ale od května loňského roku.

ČT1 v hlavním večerním čase v uplynulém měsíci dosáhla podílu 22,2 procenta, což je o tři desetiny více než v říjnu. Podíl ČT2 naopak klesl o devět desetin na 4,9 procenta, Prima si pohoršila o půl bodu na 16,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK