Slovenská koruna ve středu končí, nahradí jí euro

30.12.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 30. prosince (ČTK) - Novou měnou se od 1. ledna na Slovensku stane euro, které po více než 15 letech nahradí slovenskou korunu. Starou měnou však budou moci lidé v obchodech platit ještě prvních 16 dní v lednu. Poté budou platit již jen eurem. Kvůli přechodu na novu měnu finanční domy omezí na přelomu roku některé služby, do normálního režimu by se měly vrátit začátkem příštího týdne.

Slovensko se stane v pořadí 16. členem eurozóny v době celosvětových ekonomických problémů. Podle politiků i analytiků by nová měna měla Slovensku pomoci lépe se vyrovnat s důsledky krize. Očekávané přijetí evropské měny již v posledních měsících ochránilo korunu před výraznějšími výkyvy, které zaznamenaly měny okolních zemí. Kurz koruny se postupně přibližoval k úrovni konverzního kurzu 30,126 SKK/EUR, kterým se od ledna definitivně přepočtou všechny korunové položky na eura.

Příchod nové měny přinese začátkem ledna i několik omezení. Na přelomu roku nebudou moci lidé několik hodin využívat bankomaty ani platební terminály. S omezením budou fungovat služby elektronického bankovnictví. Finanční domy naopak netradičně otevřou své pobočky i 1. ledna, aby si lidé či podnikatelé mohli směnit koruny na novou měnu.

Kvůli úpravě stojanů zavřou na několik hodin mezi Silvestrem a Novým rokem čerpací stanice. V prodejnách zas mohou spotřebitelé počítat s tím, že jim obchodníci odmítnou vzít velkou bankovku v případě malého nákupu. Některé malé prodejny již oznámily, že v prvních lednových dnech pravděpodobně neotevřou, protože nemají dostatečné zásoby hotovosti nové měny. Při platbě v době duálního oběhu musí přijímat obě měny, vracet však budou již jen eura.

Počet stoupenců zavedení eura na Slovensku postupně roste. Příchod nové měny vnímalo podle listopadového průzkumu veřejného mínění agentury Focus pozitivně 58 procent dotazovaných, odmítla ho více než třetina. Loni v listopadu byli odpůrci eura v převaze, názory se vyrovnaly letos v květnu. Poslední průzkum ÚVVM při statistickém úřadě zase ukázal, že lidé sice mají o nové měně dostatek informací, obávají se však vzhledu platidla, možného klamání ze strany obchodníků a zvyšování cen.

Slovensko se rozhodlo vstoupit do eurozóny ještě v době bývalé vlády Mikuláše Dzurindy. Po nástupu nového kabinetu v létě 2006 potvrdil cíl přijetí eura i premiér Robert Fico. Ministři financí a summit EU schválili přijetí eura na Slovensku v červnu. Předtím země splnila všechny podmínky zavedení měny a její vstup doporučily Evropská komise i Evropská centrální banka.

Letos se členy eurozóny staly Kypr a Malta. V roce 2007 se jako první stát bývalého východního bloku připojilo Slovinsko. Ekonomové v nejbližším období další výraznější rozšiřování eurozóny nepředpokládají.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK