Crystalex ukončí výrobu v Hostomicích, o práci přijde 136 lidí

30.12.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Nový Bor 30. prosince (ČTK) - Sklářská společnost Crystalex Nový Bor, která je součástí skupiny Bohemia Crystalex Trading, ukončí výrobu v závodě v Hostomicích na Teplicku. Propuštění 136 tamních zaměstnanců už oznámila úřadu práce. Závod 20. prosince zastavil výrobu a většina zaměstnanců čerpá dovolenou. Po Novém roce zůstanou doma se 60 procenty mzdy, výpovědi dostanou do konce ledna. Hlavním důvodem ukončení výroby je končící životnost tamní sklářské pece, na jejíž generální opravu není dostatek prostředků, řekl dnes ČTK mluvčí společnosti Karel Samec.

K uzavření pobočky, která má podobný výrobní program jako hlavní závod v Novém Boru, vedl firmu také úbytek zakázek. "Došlo k výraznému poklesu poptávky v Rusku," vysvětlil Samec. Ze stejného důvodu čerpá 80 procent ze 1733 zaměstnanců Crystalexu od 20. prosince do 4. ledna dovolené. V provozu zůstaly přes Vánoce jen dvě automatické linky v Novém Boru.

Nepracuje se ani v závodech v Karolince a Vrbně pod Pradědem. Na 400 tamních zaměstnanců zůstane doma až do 18. ledna a spolu s nimi i 220 lidí z kmenového závodu v Novém Boru. "První týden budou čerpat dovolené, v tom druhém jim bude firma vyplácet 60 procent mzdy," dodal Samec.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK