Arabské ropné země se dohodly na měnové unii

30.12.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Maskat 30. prosince (ČTK) - Představitelé ropných monarchií Arabského poloostrova dnes na summitu Rady pro spolupráci v Perském zálivu (GCC) uzavřeli dohodu o vytvoření měnové unie a budoucím nastolení jednotné měny. Agentuře Reuters to řekl jeden z náměstků generálního tajemníka GCC.

"Měnová unie byla schválena," řekl náměstek. Dodal však, že zatím nebyla vyřešena otázka umístění budoucí centrální banky měnové unie. Podle zdrojů se o sídlo banky ucházejí Spojené arabské emiráty, Katar, Bahrajn i Saúdská Arábie.

GCC je ekonomicko-politický blok zahrnující spojence USA v regionu. Měnovou unii tyto země plánují již dlouho, až dosud však jejich snahy k cíli nevedly.

Dvoudenní summit, který dnes končí, se měl hlavně věnovat ekonomickým otázkám, ty však do značné míry zastínil nynější konflikt mezi Izraelem a Palestinci v Gaze. Státy GCC se dohodly, že budou více koordinovat své fiskální politiky, aby zvládly globální finanční krizi a ekonomickou recesi. Kvůli krizi musely některé státy v oblasti odložit nebo zrušit významné projekty rozvoje ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK