Zemědělské odbory neprosadily růst mezd, jednání budou pokračovat

30.12.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. prosince (ČTK) - Zemědělské odbory se během dnešního jednání nedohodly se zemědělskými podniky na kolektivní smlouvě pro příští rok. Zatímco odboráři požadují navýšení průměrné mzdy alespoň o inflaci, která se podle nich bude v příštím roce pohybovat kolem tří procent, podnikatelé se k žádnému zvyšování průměrné mzdy nechtějí zavázat. Uvedli to vedoucí představitelé obou stran, které budou v jednání pokračovat po Novém roce.

"Nechceme žádné navýšení průměrných mezd, protože neznáme podnikatelskou situaci po Novém roce," řekl předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský.

Podle předsedy Odborového svazu pracovníků v zemědělství a výživy - Asociace svobodných odborů ČR Bohumíra Dufka vychází požadavek odborů z odhadů většiny analytiků v ČR. Řada ekonomů však odhaduje pro příští rok inflaci nižší, kolem dvou procent.

"My v dané situaci dáváme přednost udržení zaměstnanosti, udržení produkce před růstem mezd," zdůvodnil postoj podniků Jirovský. V případě navýšení mezd, které požadují odbory, by byli podnikatelé nuceni propouštět, uvedl Jirovský.

Zemědělské podniky zdůvodňují plánovaná úsporná opatření obtížnou situací v odvětví. Hlavními problémy jsou podle nich stále klesající výkupní ceny zemědělských komodit či nejistý odběr mléka v příštím roce. Největší česká mlékárna Madeta totiž v posledních týdnech oznámila snížení výkupů mléka od některých svých významných dodavatelů. Svůj krok zdůvodnila stavem trhu s mlékem, který stagnuje.

Nedobrou situaci zemědělců podle firem prohlubuje světová finanční krize, která zapříčinila menší ochotu bank poskytovat zemědělcům úvěry nutné pro financování jejich podnikání.

Zemědělský svaz s Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů vyjednávají od roku 2007 s odbory společně jako Českomoravská agrární konfederace a pod tímto jménem s nimi také uzavírají jednu kolektivní smlouvu. Kolektivní smlouva pro letošní rok zaručovala zaměstnancům v zemědělství platový růst o 7,2 procenta. Oba svazy zaměstnávají odhadem čtyři pětiny lidí v zemědělství. V roce 2007 v tomto oboru podle údajů ČSÚ pracovalo kolem 130.000 lidí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK