Akcie na pražské burze letos ztratily rekordních 52,7 procenta

30.12.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. prosince (ČTK) - České akcie letos kvůli finanční krizi a recesi světových ekonomik postihl největší pokles za více než 15 let obchodování na pražské burze. Hlavní index PX, který se počítá z cen 14 nejlepších akcií, oslabil o 52,72 procenta na 858,2 bodu. Zatím nejhorší výkon vykázal PX v polovině 90. let, kdy za rok ztratil takřka 24 procent. Výsledky ČTK převzala z burzy.

Z pražské burzy podle tržní kapitalizace, tedy součinu cen akcií a jejich počtu, za rok odplynulo zhruba tři čtvrtě bilionu korun. Hodnota akcií prodejce ojetých vozů AAA Auto, majitele televize Nova firmy CME, developerů ECM a Orco Property nebo těžební společnosti New World Resources spadla o více než tři čtvrtiny.

"Za letošním vývojem stojí především panické výprodeje na všech světových trzích, začínající recese, pokračující problémy finančního sektoru a také propad cen komodit, který srazil dolů i akcie energetických firem," shrnuli analytici Komerční banky. Od roku 2002 do roku 2007 akcie na pražské burze strmě rostly.

Celkové obchody s akciemi mírně převýšily 852 miliard korun, což znamenalo meziroční pokles o téměř 16 procent, ale současně i zatím třetí nejvyšší objem po létech 2005 a 2007.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK