Ukrajina zaplatí Rusku dluh dvě miliardy USD za plyn

30.12.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 30. prosince (ČTK) - Ukrajinská vláda pověřila státní podnik Naftogaz, aby zaplatil ruskému plynárenskému koncernu Gazprom dlužnou částku dvě miliardy dolarů (asi 38 miliard Kč) a peníze si na to půjčil od domácích státních bank. Uvádí se to ve výnosu ukrajinské vlády. Kvůli sporu o dluh Gazprom hrozil, že Ukrajině od Nového roku zastaví dodávky plynu.

Prohlášení Kyjeva by tak mohlo ukončit dlouhý spor o ukrajinský dluh za ruský plyn. Konflikt hrozil narušit dodávky do zemí Evropské unie včetně České republiky.

Mluvčí Naftogazu uvedl, že firma si vezme půjčky od dvou největších domácích bank a peníze budou převedeny ještě dnes. Ukrajinská centrální banka poté uvedla, že přijala opatření, která Naftogazu umožní dokončit splacení dluhu vůči Rusku.

Nejvyšší představitelé Gazpromu a Naftogazu jednali dnes opět v Moskvě, až dosud však bez výsledku. Mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov dnes uvedl, že firma již začala s přípravou na přerušení dodávek na Ukrajinu.

Zastavení dodávek Ukrajině by mohlo narušit tranzit plynu odběratelům ve střední a západní Evropě, podobně jako se to stalo počátkem roku 2006. Přes Ukrajinu do Evropy putuje 80 procent ruského plynu, což představuje asi pětinu evropské spotřeby. Gazprom je důležitým dodavatelem zemního plynu i do České republiky, která dovozem z Ruska kryje více než 80 procent spotřeby suroviny.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK