Airbus po letech odkladů předává odběratelům obří A380

30.12.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dubaj/Paříž 30. prosince (ČTK) - Dubajská letecká společnost Emirates převzala svůj čtvrtý obří airbus A380. Jeho výrobce tak splnil svůj klíčový letošní cíl dodávek s jednodenním předstihem. Předcházely tomu ale dva roky odkladů rozsáhlého projektu, který způsobily potíže s instalací elektrorozvodů a kvůli nimž měl mateřský koncern EADS v roce 2006 značné problémy.

Emirates si objednaly 58 obřích letadel a čtvrté z nich si dnes převzaly v hamburském závodě koncernu EADS. "Splnili jsme plán dodávek roku 2008," dodal prezident a generální ředitel Airbusu Tom Enders.

Prezident Emirates Tim Clark ale nedávno řekl novinářům, že pátý stroj dostane letecká společnost proti plánu o pár týdnů později. "Mělo to být na konci března, ale teď to bude pravděpodobně polovina dubna," dodal.

Své cíle odsouval Airbus během tří let čtyřikrát. Tom Enders se proto na zářijové tiskové konferenci s novináři vsadil o lahev šampaňského, že podnik během letošního roku předá celkem 12 strojů A380. Čtvrtým letadlem pro Emirates Enders lahev vyhrál.

Podnik byl ale minulý měsíc nucen oznámit, že cíl 21 předaných A380 na příští rok zřejmě nesplní o "pár" strojů kvůli přechodu na automatizovanější výrobu. Katalogová cena obřího letadla je 325 milionů dolarů. Aerolinie ale zpravidla dostávají stroje se slevami.

Minulý rok byl pro Airbus druhým rokem ztrát, tržby mu vzrostly jen o 0,1 procenta na 25,22 miliardy eur. Akcie EADS spadly od začátku letošního roku o 47 procent a od odkladu z června 2006 jsou levnější o čtvrtinu.

Rival Boeing, jehož akcie letos spadly o 54 procent, měl zase potíže s odklady stroje 787 Dreamliner a se stávkou mechaniků, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK